"Vlada SAD-a stoji iza svega"
0

VIDEO / Anonymousi: Nećemo srušiti internet, to nije naš cilj

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Hakerska grupa Anonymous zaprijetila je prije nekoliko dana da će danas potpuno zaustaviti internet u "Operaciji pomračenje". Međutim, na svom zvaničnom Youtube kanalu objavili su poruku da ti ipak neće uraditi jer to nije njihova kolektivna ideja.

Anonymousi su kazali kako oni kao kolektiv ne stoje iza prijetnji gašenja interneta. Poručuju kako postoji mogućnost da su te prijetnje došle od raznih vlada čiji je cilj donošenje striktnijih zakona kada je riječ o internetu.

"Sjetite se, imali su nekoliko takvih operacija u prošlosti. Napad na internet može uraditi pojedinac, ali ne i Anonymousi kao kolektiv. Ovo je možda bio način da se diskreditujemo u očima javnosti", poručuju Anonymousi između ostalog preko Youtubea.

Kako kažu, nema potrebe za "zamračenjem" interneta niti napadom na internet provajdere.

"Na kraju, više bi štete bilo naneseno običnim ljudima nego korumpiranim vladama. To nije cilj našeg kolektiva. Nema pravde u nanošenju štete nevinim ljudima, nema izgovora za to. Vlade nas zavađaju međusobno kako bi skrenuli našu pažnju sa stvarnih problema", poručuju te nastavljaju:

"Ne vjerujete velikim medijskim korporacijama. Ukoliko dođe do napada sutra, znajte da mi kao kolektiv nemamo ništa s tim i nećemo preuzeti odgovornost. Ne vjerujemo u cenzuru. Vjerujemo da je ovo priča Vlade SAD-a", poruka je Anonymousa.