BiH
0

"Anonimni narkomani" nude pomoć ovisnika ovisnicima

Sarajevo-x.com
Od maja 2008. u našoj zemlji postoji udruženje "Anonimni narkomani". Njegovi članovi dva puta sedmično sastaju se i razgovaraju o pokušajima uspješne apstinencije od svih psihoaktivnih supstanci.

Ovo neprofitno udruženje okuplja muškarce i žene kojima je droga postala ozbiljan problem.

"Redovno se sastajemo da bi jedni drugima pomogli da ostanemo čisti. Nas ne zanima šta i koliko si uzimao, već jedino ono što želiš učiniti u vezi tog problema i kako ti mi u tome možemo pomoći", navode iz udruženja čije je sjedište u Sarajevu.

Članstvo je otvoreno za sve ovisnike o drogama, bez obzira na vrstu i kombinaciju droga koje uzimaju. Članovi ne plaćaju pristupnicu ni članarinu, ne potpisuju nikakav ugovor niti daju obećanja.

"Anonimni narkomani" nude proces oporavka i mrežu podrške koji su neodvojivo povezani. Jedan od njihovih ključnih uspjeha je terapeutska vrijednost rada ovisnika sa drugim ovisnicima.

"Ovisnik može najbolje da razumije drugog ovisnika i tako može da mu pomogne. Članovi dijele svoje uspjehe i izazove u nadvladavanju aktivne ovisnosti i življenju produktivnog života bez droge, kroz primjenu principa sadržanih u 'Dvanaest koraka i dvanaest tradicija Anonimnih narkomana'", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Dodaju i to da nisu povezani ni s jednom političkom, vjerskom i zakonskom organizacijom, te da nisu ni pod čijim nadzorom, već se sami finansiraju i odbijaju sve priloge i donacije izvan udruženja. Ne zapošljavaju profesionalne savjetnike niti terapeute, ne nude smještaj u centrima i bolnicama, a ne nude ni stručne, finansijske, psihijatrijske ili medicinske usluge.

Udruženje "Anonimni narkomani" ima samo jednu zadaću: omogućiti okruženje u kojem ovisnici jedni drugima mogu pomoći da se prestanu drogirati i da nađu novi način života, poručili su osnivači i pozivaju sve koji imaju potrebu za navedenim da im se jave na e-mail [email protected], www.nasarajevo.webs.com ili telefon 061/758-516.