BiH
0

Ankara i Istanbul spremni na konkretne oblike saradnje u korist Sarajeva

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović učestvovali su u radu 3. generalne skupštine Organizacije gradova za globalno projektovanje (GDCO), na poziv gradonačelnika pobratimskog grada Ankare Meliha Gökçeka.

Pozivom na zaseban sastanak gradonačelnik Gökçek ukazao je posebnu čast predstavnicima Grada Sarajeva.

Komšić je podsjetio da Sporazum o bratimljenju između Ankare i Sarajeva iz 1994. godine obavezuje na konkretne oblike saradnje, te je predložena razmjena kulturnih manifestacija kao i saradnja visokoobrazovnih institucija.

Začeta je i ideja o uređenju jednog parka u Sarajevu koji bi bio nazvan po pobratimskom gradu Ankari, a Komšić je zahvalio domaćinima što su na zahtjev Grada Sarajeva ugostili i delegaciju KJKP Vodovod i kanalizacija.

Predstavnici Vodovoda Ankare (ASKI) izrazili su spremnost da u skladu sa svojim kapacitetima pomognu sarajevskim kolegama kako bi građani glavnog grada BiH imali što redovnije snadbijevanje vodom.

Na povratku iz Ankare, gradonačelnika Sarajeva i njegove saradnike u Istanbulu je dočekao gradonačelnik Kadir Topbaş koji je tokom susreta ustvrdio da Sarajevo kod njega i njegovih 17 miliona sugrađana uživa poseban ugled.

Svoje poštovanje je argumentirao činjenicom da je u želji da se susretne s predstavnicima Grada Sarajeva pomjerio važne predizborne obaveze kako bi bio u prilici razgovarati s prijateljima.

Pozvao je Komšića na intezivnije i konkretne oblike saradnje u korist Sarajeva, te izrazio zadovoljstvo što je Istanbul bio u prilici ove godine Sarajevu isporučiti 30 funkcionalnih i kvalitetnih Mercedes autobusa.

Komšić je naglasio da su ti autobusi ponovo pokrenuli linije koje su do njihove isporuke bile prekinute, zbog čega su građani Sarajeva ispaštali.

Topbaş je ponudio da Istanbul za nezaposlene žene Sarajeva organizira kvalitetne edukacije na osnovu kojih bi mogle na dostojanstven način zarađivati za život, a Komšić je predložio da Istanbul podrži obnovu sarajevske kule Bijele tabije.

Realizacijom tog projekta bio bi revitaliziran vrijedan kulturno-historijski spomenik, angažirani domaći građevinari, povećani turistički resursi Sarajeva i otvoren prostor za zapošljavanje mladih i stručnih ljudi.

U znak zahvalnosti Komšić je Topbaşu uručio Povelju "Počasni građanin Grada Sarajeva" koje mu je Gradsko vijeće Grada Sarajeva dodijelilo uoči 6. aprila Dana grada Sarajeva.

Komšić je pozvao kolege iz Ankare i Istanbula u uzvratnu posjetu Sarajevu koja bi trebala biti realizirana krajem ove ili naredne godine, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.