BiH
1.1k

Angelu Merkel u centru Sarajeva grlili i zahvaljivali joj se na njemačkom

Piše: A. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru zvanične posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Bosni i Hercegovini upriličena je i posjeta Galeriji 11/07/1995 i susreti sa predstavnicima Udruženja "Majke Srebrenice", ali najviše pažnje privukli su građani koji su u centru Sarajeva s oduševljenjem dočekali njemačku političarku.

Nakon aplauza i pozdravljanja ispred Predsjedništva BiH, Merkel je u pratnji Denisa Zvizdića otišla u Galeriju, a poslije ove posjete odvojila je vrijeme za srdačno rukovanje sa okupljenim građanima.

Iako je protokol nalagao odlazak u automobil, Merkel se s osmjehom na licu zadržala na ovoj lokaciji gdje su joj se građani obraćali na njemačkom, zahvaljivali, aplaudirali joj, rukovali se s njom i fotografisali je, a jedna od prisutnih žena je zagrlila i poljubila.

Sve ovo dešavalo se pored sarajevske Katedrale, u prisustvu brojnih turista, od kojih su neki bili i Nijemci.

Prilikom posjete Memorijalnoj galeriji Srebrenica 11/07/95 Merkel je tražila da joj neko opiše kakvo je to zlo koje čovjek može napraviti čovjeku.

Preživjeli Srebreničanin Hasan Nuhanović kancelarki Merkel ispričao je u kratkim crtama šta se dogodilo prije 20 godina u Srebrenici, prezentirao i analizirao izložene fotografije na kojima je izložena patnja, tuga, bol, ranjavanje Srebreničana.

"Ja sam preživio te događaje, moja porodica bila je tamo. Ispričao sam ukratko šta se dešavalo, ali sam na kraju tražio, ne samo u svoje ime nego i uime drugih preživjelih građana BiH i regiona da nam pomogne sada, 20 godina nakon tog događaja, da naša djeca ne dožive nešto slično", kazao je Nuhanović.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je kazao da zbog već ranije dogovorenih obaveza, kancelarka Merkel nije mogla doći 11. jula u Srebrenicu, ali je zato iskoristila priliku da dođe danas i sastane se s njima u Galeriji.

"Merkel je izrazila suosjećanje sa svim što se dešavalo u Srebrenici, a kroz izložene fotografije, Hasan Nuhanović je pokušao da joj u kratkim crtama približi priču Srebrenice", kazao je Duraković za Fenu.

Nakon obilaska galerije, Merkel se sastala s Majkama Srebrenice i s njima razgovarala iza zatvorenih vrata.