BiH
1.3k

Angelina Jolie: Ova zemlja će uvijek biti bliska mom srcu

Klix.ba
Angelina Jolie (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Angelina Jolie (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Divno je vratiti se u Bosnu i Hercegovinu. Ova zemlja će uvijek biti bliska mom srcu. Izuzetno poštujem to kroz šta je ova zemlja prošla kao i izuzetnu snagu njenih građana", kazala je glumica Angelina Jolie u povodu posjete našoj zemlji.

Jolie, koja je u BiH stigla jučer s prvim čovjekom britanske diplomatije, Williamom Hagueom, kako bi se sastala sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata, izrazila je zabrinutost "znakovima koji ukazuju da je napredak u Bosni i Hercegovini zaustavljen".

"Sada, više nego ikad, Bosna i Hercegovina treba lidere koji su spremni da rade u ime svakog građanina ove zemlje na način koji omogućava otključavanje dodatne međunarodne pomoći", rekla je Jolie izrazivši duboko uvjerenje da su građani BiH sposobni da prebrode izazove.

"Također me raduje jedinstveni glas mladih Bosanaca i Hercegovaca koji traži od vlade da riješi ključna pitanja. Ali svi moramo biti svjesni opasnosti nazadovanja i ozbiljno shvatiti taj rizik, prepoznavajući da je to opasan moment za ovu zemlju. Željela bih da BiH i međunarodni lideri ovo pitanje rješavaju sa više urgencije", naglasila je glumica.

Jolie smatra da je od vitalnog interesa za međunarodnu zajednicu, posebno za evropske zemlje, da pomogne Bosni i Hercegovini da izraste u državu kakvu zaslužuje i da se pridruži EU.

"Ovo podrazumijeva poduzimanje hitnih koraka kako bi se ojačale demokratske institucije BiH, kreirale mogućnosti za mlade kao i prevazišao politički zastoj koji zadržava razvoj zemlje. Država je itekako sposobna da bude jedinstvena ako se građanima pruži šansa, a njima je potrebna pomoć njihovih lidera", poručila je holivudska glumica i dokazani prijatelj naše zemlje.