BiH
2k

Angela Merkel: Mladi u BiH moraju dobiti budućnost kakvu zaslužuju

Piše: A. Dž.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Njemačka kancelarka Angela Merkel je, nakon radnog ručka sa članovima Predsjedništva BiH, održala konferenciju za medije na kojoj je govorila o temama o kojima je razgovarala sa bh. zvaničnicima prilikom prve posjete našoj zemlji.

"Ja sam vrlo rado došla u BiH jer u Njemačkoj budućnost BiH leži na srcu. Imamo dobre bilateralne odnose, ali ima tu još posla", rekla je Merkel.

Ona je podsjetila da je Njemačka prošle godine podnijela inicijativu o evropskom putu BiH koju želi nastaviti ove godine u Beču gdje će biti održan susret svih premijera zemalja Zapadnog Balkana.

"U BiH vidimo probleme koji se moraju prevazići, jer razvojem BiH može profitirati cijela regija. Drago nam je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a sljedeći korak je otvaranje pregovora o statusu zemlje kandidatkinje. Na tom putu imamo jedan zadatak, a to je donošenje reformske agende", rekla je Merkel.

Također, dogovoreno je da predstavnici vlade BiH dođu u Ministarstvo rada Njemačke i razgovaraju o tome kako stručne snage iz naše zemlje mogu da se zaposle u Njemačkoj u onim sferama gdje za to postoji potreba.

"Ovo bi moglo ponuditi perspektivu", dodala je njemačka kancelarka. Ona je napomenula da je došla u jedno bolno vrijeme, vrijeme kada se obilježava 20. godišnjica genocida u Srebrenici, te da je potrebna hrabrost da se oblikuje budućnost da se takve stvari nikada više ne dese.

"To je još jedan primjer da je evropska perspektiva veoma bitna. Svi moramo ići u tom smjeru da omladina dobije budućnost kakvu zaslužuje. Nadamo se da će ovo postati regija koja će živjeti u miru", naglasila je i pozvala članove Predsjedništva BiH da dođu u posjetu Njemačkoj.

Merkel je prokomentarisala i neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a kazavši da je glasanje na kojem je Rusija uložila veto pokazalo da postoje različita stajališta, ali dodala da je bitno da suosjećamo žrtvama, razgovaramo o prošlosti te gledamo u budućnost.