Preporuka Civilne zaštite FBiH
0

Angažovanjem država regiona spriječiti poplave

SRNA
Jerko Ivanković Lijanović i Alija Tihić
Jerko Ivanković Lijanović i Alija Tihić
Federalni štab Civilne zaštite preporučio je Vijeću ministara BiH i nadležnim ministarstvima da odmah ostvare saradnju sa susjednim državama radi koordinacije i obezbjeđenja odgovarajućeg režima rada hidroakumulacija kao dio preventivnih mjera zaštite od poplava, i radi blagovremenog obavještavanja organa na nizvodno ugroženim područjima.

Federalni štab preporučio je Ministarstvu sigurnosti BiH, u čijoj je nadležnosti i oblast zaštite i spašavanja, da sagleda postojeće planove u FBiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, ''te preporuči, ako ima potrebe, njihovu dogradnju, ažurisanje, usklađivanje ili donošenje novih, naročito u zajedničkom planiranju i provođenju preventivnih mjera zaštite od poplava''.

Iz štaba je saopšteno da je ovim planovima potrebno zajednički utvrditi režim korištenja i ispuštanja voda na energetskim objektima, kao dio preventivnih mjera'.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić predložio je prošle sedmice predsjednicima vlada u regionu osnivanje zajedničkog koordinacionog tijela koje će imati zadatak da unaprijed pripremi plan kako bi, na najbolji način, spremili svoje kapacitete za zaštitu stanovništva i spriječili poplave neželjenog obima. 

"Smatram da je ovo inicijativa koja nam, na najbolji način, na vrijeme može omogućiti neophodne pripreme da bi zajednički, preventivno djelovali na eventualne priprodne nepogode", naveo je Džombić u pismu predsjednicima vlada Srbije Mirku Cvetkoviću, Crne Gore Igoru Lukšiću, Hrvatske Zoranu Milanoviću i Federacije BiH Nerminu Nikšiću.