Sigurnosna situacija
0

Angažovan veći broj policijskih službenika u KS

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Kantona Sarajevo je danas na vanrednoj sjednici konstatovao da su zadnji događaji i ubistvo Amara Mistrića narušili sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo. S tim u vezi angažovan je veći broj policijskih službenika.

"Sigurnosnu situaciju svakako usložnjava povećan broj osoba pravosnažno osuđenih (preko 400) i javnost treba da bude upoznata s tim da je dio policijskih službenika usmjeren prema ovim osobama radi prikupljanja informacija o njihovim kretanjima", navodi se u saopćenju Nezavisnog odbora.

Dodaje se da povećan broj građana odnosno gostiju u Sarajevu, kao i motornih vozila također traži veći angažman policijskih službenika.

Ističe se da nemogućnost smještaja maloljetnih prestupnika i nepostojanje odgovarajuće ustanove za njihov smještaj traži što hitnije rješavanje i ove problematike, tim prije jer je povećan stepen trgovine narkoticima od strane maloljetnih dilera.

Inspektori Odjeljenja za narkotike su prinuđeni da više vremena troše na ove osobe, što im svakako odvlači pažnju od drugih oblika kriminala.

U skladu s iznesenim zapažanjima, Nezavisni odbor smatra da policija MUP-a Kantona Sarajevo, u ovom momentu, treba da ima podršku odgovornih ne samo iz Kantona Sarajevo, kakvu je do sada imala, već i predstavnika federalne vlasti, tim prije što je policija MUP-a Kantona Sarajevo, zbog specifičnosti grada Sarajeva, prinuđena da radi poslove i mimo nadležnosti lokalne policije, koje po Zakonu o unutrašnjim poslovima ima.

U skladu s navedenim sugerirano je policijskom komesaru da se uputi Inicijativa za donošenje zakona o mladima; prijedlog za izmjene i dopune Kaznenog zakona, Zakona o krivičnom postupku, Zakona o držanju i nošenju oružja i municije, Zakona o suzbijanju i sprječavanju opojnih droga, Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH...

Također, potrebno je pojačati mjere kontrole i tzv. ljetne mjere na području KS, posebno ulaza i izlaza iz KS, kao i pograničnih dijelova KS, kao i što prije donošenje izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima MUP KS i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.

"Smatramo da policija MUP-a KS, u skladu s trenutnom općom situacijom, radi profesionalno zadatke te očekujemo i određenje drugih institucija i ustanova koje su odgovorne i za stanje u KS i državi da se obrate javnosti, navodi se u saopćenju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Kantona Sarajevo.