BiH
0

Anesteziolozi na KCUS-u koriste ultrazvuk proizveden prije deset godina

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Anesteziolozi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo u intenzivnoj njezi koriste ultrazvuk proizveden prije deset godina. On je funkcionalan, ali da bismo mogli raditi regionalnu anesteziju, koju svaki dan obavljamo u dvadesetak operacionih sala takav ultrazvuk treba biti mobilan, izjavio je u subotu za Agenciju FENA prof.doc.dr. Ismet Suljević, šef Klinike za anesteziju i reanimaciju na KCUS-u i predsjednik Udruženja za razvoj medicinskih istraživanja u BiH.

U kakvim neadekvatnim uvjetima i problema s manjkom kadra anesteziologa u našoj zemlji, danas anesteziolozi rade u glavnom gradu BiH potvrdio je konstatacijom da "današnja tehnologija proizvodi ultrazvuk jednog mobilnog telefona ili tranzistora".

"Takva tehnika bila bi nam dosta korisna da možemo mobilno prenositi aparat iz sale u salu, a ovako, nažalost, imamo stari aparat koji je veličine mašine za veš ili suđe. Zbog toga se teško pomjera i u tom smislu nam otežava rad te se jednostavno rjeđe koristi", kazao je Suljević.

Novi aparat, odnosno savremeni ultrazvuk anesteziolozima bi, navodi, omogućio da naučena znanja svakodnevno mogu primjenjivati u operacionim salama.

Tri savremena ultrazvuka, po njegovim riječima, mogli bi se nabaviti za 100 hiljada KM, što gledajući koliko je moderna medicina zbog svoje moći skupa, ne predstavlja problem kao velika investicija u medicini.

"Općenito, kada su u pitanju mašine u medicini, to jest aparati koji nam pomažu njihov vijek je između tri, pet do deset godina ovisno o kojoj se mašini radi, a da ne kažem da svaki mjesec dolaze neke inovacije. Posljednjih 15 godina koriste se pojedini portabilni aparati ultrazvučno koji su moblini. Pomoću njih u svakom trenutku se može uspostaviti dijagnoza ili otkriti nešto u hirurškoj proceduri, kao što je naprimjer pronalaženje krvnog suda ako je potrebna pomoć", dodao je on.

Kao veoma primjenjiv i koristan instrument ultrazvuk smatra se revolucijom u medici.

Dok menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ne odluči šta će uraditi o ovom pitanju anesteziolozi usavršavaju stečene vještine na petom Sarajevo anestezija forumu.

Anesteziolozi iz BiH i inostranstva danas učestvuju u radionici „Savremeni aspekti ultrazvuka u regionalnoj anesteziji i intenzivnoj njezi“, na kojoj usvajaju znanja kako akedvatno mogu dati regionalnu anesteziju da bi hirurzi mogli vršiti operacije.

"U tom smislu ultrazvuk nam pomaže da lociramo iglu na pravo mjesto blizu nerva da bismo mogli dati najbolju anesteziju. U toj situaciji pacijent ne osjeća bol, iako je budan", kaže Suljević.

U drugoj radionici domaći i strani anesteziolozi će se danas također posvetiti zbrinjavanju otežanog dišnog puta.

"Tako će učesnici foruma na praktičan način moći savladati sve poteškoće koje mogu da sretnu u toku njihovog svakodnevnog rada. U tom smislu smo pripremili animalne modele, koji dosta oponašaju naš rad na živom čovjeku", kaže Suljević.

Shodno tome, svi aspekti, koji čine menadžment dišnog puta bit će danas i praktično obrađeni zbog čega je šef Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Ismet Suljević u izjavi za Fenu zahvalio instruktorima iz Engleske i Austrije, navodeći da su bh. anesteziolozi veoma zadovoljni njihovim načinom edukacije, koju su im pružili na petom Sarajevo anestezija forumu.