Odluka Vlade RS
0

"Andrićgrad" oslobođen Zakona o javnim nabavkama BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze izgradnje "Andrićgrada" u Višegradu oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

Dopuna ranije odluke o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava objavljena je u “Službenom glasniku RS” od 29. juna, a u njoj stoji da “u cilju realizacije projekta 'Andrićgrad', koji je od republičkog značaja, za nabavku robe i usluga korisnik sredstava nije dužan da primjenjuje pravila i postupke definisane odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH“.

Radovi na izgradnji "Andrićgrada" u Višegradu počeli su 28. juna, ali se u najnovijoj odluci Vlade RS-a ne obrazlože u kojim zakonskim propisima je ona utemeljena, odnosno kako Vlada RS može neku pravnu osobu osloboditi poštivanja propisa na nivou BiH.

Istom odlukom, Vlada obavezuje lokalne zajednice, javna preduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt.

“Vlada RS-a će putem resornih ministarstava, javnih preduzeća i jedinica lokalne samouprava, a u okviru svojih prava, preduzeti aktivnosti i dati doprinos na obezbjeđenje ukupnih sredstava u iznosu od 4.425.730 KM, prema programu za prvu fazu realizacije projekta 'Andrićgrad' u 2011. godini“, navodi se u odluci.

Projekt izgradnje “Andrićgrada” realizira se prema ideji režisera Emira Kusturice, a prema ranijim najavama koštat će oko 30 miliona maraka.

Vlada Republike Srpske, firma Emira Kusturice “Lotika” i Općina Višegrad ranije su formirale i zajedničko preduzeće “Andrićgrad”, a većinski kapital ima taj režiser.