BiH
0

Analiza: Nakon godinu rada vlasti u BiH - neostvareni ciljevi iz Građanske platforme

FENA
Monitoring tim sastavljen od eksperata Agencije za lokalne razvojne inicijative (ALDI) i Transparency Internationala BiH (TIBiH), u saradnji s Centrima civilnih inicijativa, danas je predstavio "Izvještaj o rezultatima i efektima rada vlasti BiH na ostvarivanju ciljeva postavljenih u Građanskoj platformi."

Generalni zaključak analize je da vlasti u BiH na svim nivoima, svojim mjerama u ovoj godini nisu uradile ni minimalne pozitivne efekte ka ispunjenju zahtjeva formuliranih u Građanskoj platformi koju je potpisima pred opće izbore 2006. podržalo oko 500.000 građana.

Demir Imamović iz ALDI-a kazao je novinarima da analiza obuhvata period od 1. oktobra 2006. do 30. septembra 2007., te da je u tom periodu registrirano povećanje formalne zaposlenosti za 1,8 posto odnosno za 12,3 hiljada novih radnih mjesta. "To praktično znači da bi, ako se zapošljavanje nastavi ovom dinamikom, zahtjev iz Građanske platforme bio realiziran tek za 20 godina", kazao je novinarima.

Istaknuto je i to da rezultati provedene analize pokazuju da rast troškova života u BiH govori u prilog tvrdnji da predstavnici vlasti nisu učinili dovoljno da bi se smanjilo siromaštvo i poboljšao životni standard.

Srđan Blagovčanin iz TI-a je naglasio da je analiza pokazala da je izostalo, u ovakvoj situaciji Bosni i Hercegovini očajnički potrebno, povećanje stranih investicija koje bi dugoročno moglo dovesti do smanjenja stepena nezaposlenosti i siromaštva.

"Uzroke svakako treba tražiti u nepovoljnom poslovnom okruženju, što potvrđuje ovogodišnje istraživanje Svjetske banke "Doing bussines 2008." koje BiH pozicionira na 105. mjesto po konkurentnosti poslovnog okruženja. To znači da značajniji priliv stranih investicija bez temljitih reformi poslovnog okruženja nije moguć", kazao je on.

Konstatirano je da će takvo stanje imati nesagledive posljedice za razvoj BiH i utjecati na rast siromaštva i smanjenje životnog standarda.