Pozitiva(c) dana
0

Analiza hladne glave Ive Banca

Sarajevo-x.com
Ivo Banac
Ivo Banac
Ugledni intelektualac, historičar i profesor na Univerzitetu u Yaleu Ivo Banac napravio je jasnu analizu stanja u našoj zemlji i načina na koji funkcioniše Milorad Dodik, suvereni vladar bh. entiteta Republike Srpske te odnosa u regiji, koji ne moraju nužno biti pozitivni.

U razgovoru za Oslobođenje, profesor Banac žestoko je i argumentovano kritikovao Dodika razotkrivši floskule kojima se predsjednik SNSD-a služi kako bi ojačao i legitimisao svoju poziciju u političkom diskursu, a istovremeno ne predstavlja ništa drugo nego "šefa jednog klana što operira po načelima one poznate sicilijanske organizacije.

"Dodik vara naivne da je dio rješenja, a ne problema"

Banac je kritikovao i odnose u regiji rekavši da regionalna saradnja ne mora biti nužno pozitivna, naročito ako se dvije zemlje rade zajedno na račun treće.

Osvrnuo se Banac i na rastući trend upućivanja izvinjenja sa svih strana. Ugledni historičar smatra da se neće puno toga postići korištenjem floskula dok se istovremeno na terenu ponavlja prošlost u mirnodopskim uslovima.

Profesor na prestižnom američkom Univerzitetu u Yaleu kritikovao je i retoričke egzibicije hrvatskih političara, koje štete stabilizaciji naše zemlje, koju Banac smatra najvažnijom regionalnom temom u ovom trenutku.