BiH
0

Analitičari tvrde da Dodik kontroliše medije u RS

BIRN
Kritičari odluke za bojkot BHT1 smatraju da se lider Republike Srpske koristi ucjenama da bi obezbjedio poslušnost medija dok njegovi suradnici tvrde da se radi o autocenzuri.

Vlada bosanskih Srba obustavila je komunikaciju sa državnom televizijom, što je podstaklo komentare da premijer Milorad Dodik pokušava učvrstiti kontrolu nad medijima.

Kritičari tvrde da je u posljednjih šest mjeseci Dodik primorao većinu medija da promovišu njegovu stranku, Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD.

Republika Srpska, RS, objavila je 12. januara da njeni zvaničnici više neće davati izjave novinarima državne televizije - BHT1.

Potpredsjednik vlade, Anton Kasipović, izjavio je da su ovaj korak preduzeli zbog “stava koji urednici i novinari BHT1 pokazuju kada izvještavaju o aktivnostima vlade RS”.

Neki novinari i analitičari medija protumačili su ovaj potez vlade RS kao posljednji primjer Dodikovih pokušaja miješanja u uređivačku politiku.

Oni kažu da je Dodik počeo učvršćivati kontrolu nad medijima u RS prošlog jula, kada je vlada smijenila izvršnog direktora i nadzorni odbor zvanične novinske agencije SRNA, a postavila na rukovodeći položaj partijskog kolegu, generalnog sekretara SNSD, Rajka Vasića.

Ubrzo su mnogi novinari agencije SRNA dobili otkaze. Neki kažu da je Vasić uzurpirao uređivačke funkcije, smjenjivao novinare i miješao se u njihovo izvještavanje. Jedan od novinara koji su govorili za Balkan insjat, pod uslovom anonimnosti, izjavio je da su neke agencijske vijesti vraćane nazad i prerađivane tako da odgovaraju potrebama SNSD, naročito tokom prošlogodišnje izborne kampanje.

Tanja Topić, analitičar fondacije Fridrih Ebert, izjavila je da su mediji u RS nasljedili staru komunističku naviku izlaženja u susret vlastima.

“Sadašnja politička vlast pokušava upotrijebiti isti model u svojim nastojanjima da medije stavi pod kontrolu i pretvori ih u poslušne sluge kojima je dozvoljeno samo da ih veličaju”, kaže Topić.

Vasić, koji se i dalje nalazi na mjestu generalnog sekretara SNSD, i pored nove funkcije u agenciji SRNA, poriče da je vlada RS pokušala izvršiti pritisak na BHT1.

Ipak, Vasić otvoreno kaže da većina medijskih kuća u RS podržava Dodika.

“Živimo u okruženju u kojem novinari i urednici, bilo da su na RTRS, u Glasu Srpske ili u privatnim medijima, žele da laskaju vladi”, izjavio je Vasić za Balkan insajt. “Njihova autocenzura se pogrešno tumači kao posljedica političkog pritiska.”

Srđan Blagovčanin, predstavnik organizacije Transparency International u Bosni i Hercegovini, izjavio je da se mediji danas rijetko nalaze pod direktnim pritiskom.

”Ali ustezanje novinara da premijeru i vladi postave ključna pitanja, čak i kada je to od presudnog značaja za njihov posao, pokazuje da postoji neka vrsta indirektnog pritiska.”