BiH
0

Analitičari o protestima u Sarajevu: Arogancija političara morala je doći na naplatu

Piše: J. Hadžiahmetović
Zastupnici u Parlamentu BiH (Foto: Klix.ba)
Zastupnici u Parlamentu BiH (Foto: Klix.ba)
U razgovoru za portal Klix.ba, politički analitičari Tanja Topić, Slavo Kukić i Enver Kazaz analizirali su demonstracije ispred zgrade Parlamenta BiH i poruku koju su građani poslali bh. političarima.

Svi svjetski mediji izvještavali su o demonstracijama koje su počele u srijedu u 13:00 sati ispred zgrade Parlamenta BiH. Demonstranti su tražili hitno usvajanje novog zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 12. februara.

Od tada pa do usvajanja privremene odluke o izdavanju JMB, koja važi 180 dana, nijedno novorođenče nije moglo dobiti matični broj. Među njima je bila i tromjesečna beba Belmina, koja nije mogla ići na liječenje van BiH, jer nije imala matični broj i stoga nije mogla dobiti pasoš.

Užasne poruke nacionalista

Sve ovo prelilo je čašu nezadovoljstva bh. građana, pogotovo građana Sarajeva, te su digli glas protiv odgovornih političara, u ovom slučaju zastupnika Parlamenta BiH i članova Vijeća ministra. Nakon dvodnevnih demonstracija, profesora Slavu Kukića pitali smo kakvu su građani poruku poslali u protekla dva dana.

"Moram priznati da me je ta poruka dvostruko razočarala. Prvo, reakcija je bila izraz građanske nemoći pred totalnom supremacijom iracionalnih političkih interesa na prostoru BiH. Razočaran sam i iz druge perspektive. Svaki zahtjev prema politici se ne može realizovati u formi neposredne demokratije, u smislu 'ili ćete ovo, ili vam ne damo izaći iz zgrade'. Na taj način pred zahtjevima mase niko u političkom sistemu nije siguran. Mislim da se mora ostaviti prostor političkim institucijama i legitimnim predstavnicima biračkog tijela da rješavaju pitanja od interesa za građane i državu. Ne može se sistemom juriša na Bastilju tražiti ultimativna rješenja", kazao je Kukić za Klix.ba.

On dodaje da bi bio sretan da su građani izašli u svim dijelovima BiH.

"Ovako je samo stvoren prostor jednoj grupi nacionalista da šalju poruke koje su slali. One su bile užasne. Nažalost, nama i javni servisi počinju djelovati na način na koji su djelovali prije 20-ak godina. To je još jedan užasan trend", dodao je naš sagovornik aludirajući na političare iz RS-a.

Na naš upit da li bi JMB protesti mogli biti okidač za neka veća dešavanja u našoj zemlji, Kukić kaže da bi bio zadovoljan kad bi se to desilo.

"To bi bio znak da je bh. narodu dozlogrdilo i da je prestao funkcionirati po principu krvnih zrnaca i počeo funkcionirati po principu ugroženog čovjeka. Međutim, ne vjerujem da bi ovo mogao biti uvod u nešto veće. Ne vidim kritičnu masu što se tiče bh. prostora", dodao je Kukić.

Nema kulture protesta

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, kaže da su demonstranti poslali jasnu poruku političarima da se ne mogu ponašati na način na koji to rade godinama.

"Njihova bahatost, nezainteresiranost i arogancija morali su negdje doći na naplatu. Mislim da reakcija građana dolazi sa strašnim zakašnjenjem s obzirom na sve ono što nam se dešavalo, odnosno što nisu radili birani političari svih ovih godina. Morali smo doći u jednu takvu situaciju da se desi 'slučaj Belmina' da bi se organizovala neka vrsta reakcije. S druge strane, na neki način mi je ciničan stav političara koji su bili zabrinuti i osjećali se ugroženim od nekoliko stotina svojih građana", kazala je Topić.

Iako su mnogi mediji u RS-u na velika zvona govorili o zarobljenim zastupnicima tog bh. entiteta u Parlamentu BiH, Topić kaže da se ovdje nije radilo o tome.

"Mislim da je to traženje onog ugla koji je u ovoj cijeloj priči najmanje bitan. Opet idemo u jednu vrstu politizacije od dijela političara i njima naklonjenih medija. Traži se ona perspektiva koja im odgovara, kao što je to u svakom slučaju u BiH. Da li će ovo biti okidač ili ne, teško je reći. Lično mislim da mi u BiH nemamo tu kulturu protesta", tvrdi Topić.

Ona kaže da je jučer poslana slika koja se već godinama šalje iz BiH. Ona se pita kakvu poruku su poslali bh. političari i strukture u slučaju Sejdić-Finci.

"Jučerašnji protesti bili su samo reakcija na njihovu nezainteresovanost i nonšalantno političko ponašanje", kazala je Topić za Klix.ba.

Politički vampiri

Politički analitičar Enver Kazaz kaže da je jučerašnja reakcija građana, koji su blokirali sve izlaze iz zgrade Parlamenta BiH, bila izvanredna.

"Zgradu institucija BiH ja inače zovem 'vampirište', budući da se tamo sakupljaju ljudi i dolaze na posao sa ciljem da bh. građanima piju krv. To može biti početak nove društvene svijesti u BiH i početak direktne demokratije kao oblika kontrole osionih političkih vampira na vlasti. Model okupljanja građana preko društvenih mreža u Sarajevu bi morao da izvede najmanje 10.000 ljudi. Za početak, moramo konstatovati da su ovi protesti bili vrlo uspješni sa jasnim ciljem. Pokazalo se da 'politički vampiri' nemaju adekvatan odgovor na građanski aktivizam", kazao je Kazaz za naš portal.

On dodaje da je pokušaj političara iz RS-a da optuže bošnjačke političare dobio svoj odgovor u vidu okupljanja građana u Banjoj Luci.

"BiH konačno može reći da ima građane spremne da artikulišu najvažnije društvene vrijednosti, a to je borba za elementarna ljudska prava i borba protiv političkih elita koje ne žele ostvariti pravo na liječenje tromjesečoj bebi. Svuda u svijetu padale bi vlade, raspisivali bi se vanredni izbori, a politički vampiri bi vjerovatno bili na smetljištu povijesti", kazao je Kazaz na kraju razgovora.