BiH
18

Analitičari: Koalicija SDA-DF-HDZ ne postoji, ako se nešto ne poduzme ova vlast neće dočekati 100. dan

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uspostava vlasti u Federaciji BiH trajala je punih šest mjeseci. Konačno, krajem marta, SDA, DF i HDZ BiH su zajednički formirali vlast u Federaciji BiH, a na državnom nivou partner im je Savez za promjene iz RS-a. No, još od samog početka koalicija se nalazi u permanentnoj krizi.

“Još prije tri ili četiri mjeseca, kada je objavljeno da su ove stranke postigle sporazum, rekao sam da to nije koalicioni sporazum. Naime, taj sporazum ne podrazumijeva međusobno usaglašene ciljeve, povjerenje partnera i rad na programskim zadacima, koji će svima biti prioritetni. Sada se ispostavlja da je to, manje-više, bila matematička podjela pozicija i okupljanje oko inisistiranja EU na određenim reformama, a ne okupljanje oko vlastitih reformskih ideja”, kaže za Klix.ba Adis Arapović, projekt menadžer u Centrima civilnih inicijativa (CCI).

Niska efektivnost Vlade Federacije BiH

Arapović dodaje da odnos SDA, DF-a i HDZ-a ne možemo posmatrati kao koaliciju, već isključivo kao parlamentarnu većinu koja, shodno tome, ima mogućnost i moć da formira vladu.

“Po niskoj efektivnosti Vlade Federacije BiH može se vidjeti da to nije koalicija i da je taj odnos od početka bio upitan. Očigledno da postoje suprotstavljeni, možda i pretjerano suprotstavljeni interesi tri političke stranke”, dodaje Arapović.

CCI aktivno prati i rad ove Vlade Federacije BiH. Iako je uobičajeno sačekati 100 dana od formiranja vlasti prije iznošenja prvih ocjena o radu, već sada je jasno da će ova vlada biti jedna od najgorih. Arapović kaže kako javnost nije upoznata s bilo kakvim konkretnim reformskim potezima iako je prošlo skoro dva mjeseca.

“Ako se brzo ne deblokira Vlada Federacije BiH, stabilizira parlamentarna većina i uspostavi koalicija, nisam siguran da će aktuelna federalna vlast dočekati 100. dan vlasti. Ako ga i dočeka, to će biti najgorih prvih 100 dana jedne federalne vlade. Čak je i prethodna Vlada, predvođena SDP-om, koja je i sama imala slabe rezultate, u prvih 100 dana uradila više”, kaže Arapović.

Pokušati riješiti krizu ili tražiti novu koaliciju?

Ključno pitanje jeste kako nastaviti dalje, odnosno da li pokušati riješiti i ovu krizu kompromisnim rješenjima ili definitivno obznaniti da koalicija više ne postoji te tražiti alternativu.

“Bojim se samo da ne dođemo do situacije koju smo imali u posljednje dvije godine prethodne vlasti. Tada smo imali vladu koja nije imala podršku većine u parlamentu, a uprkos tome je opstala pune dvije godine. To se vrlo lako može ponoviti sada, a to bi bila potpuna katastrofa. U momentu kada su sve strane relevantne adrese spremne pomoći BiH, deblokirati njen evropski put, dati finansijske infuzije, mi smo u situaciji da je naša tzv. politička elita spremna protraćiti još četiri godine naših života. To niko neće, vjerujem, dopustiti”, zaključuje Arapović.

Analitičarka Tanja Topić ključnim pitanjem smatra to šta će biti ako se koalicija SDA, DF-a i HDZ-a i definitivno raspadne, odnosno postoje li mehanizmi koji će garantirati stabilnost institucija.

Saga nefunkcionisanja vlasti se nastavlja

“Saga nefunkcionisanja vlasti u BiH se nastavlja. Ona je posljedica političkog menataliteta. Ako ćemo gledati po rezultatima, koalicija SDA, DF-a i HDZ-a nije ništa napravila. Prvo smo imali mrcvarenje prilikom formiranja vlasti, ali je mrcvarenje trajalo nešto kraće nego nakon izbora 2010. Upravo to je mnogima dalo nadu da će se zaista desiti promjena u ponašanju političkih elita. Ipak, nefunkcionisanje je nastavljeno, tako da možemo reći da ta koalicija nikada nije zaživjela”, kaže Tanja Topić.

Ona dodaje da je teško reći koje je najbolje rješenje trenutne situacije, ali da je sigurno kako je nemoguće nastaviti situaciju u kojoj ministri ne dolaze na posao, gdje nema izrade novih zakona...

“Tu dolazimo do ključnog pitanja ko će provesti reforme na koje su se obavezali lideri 14 političkih stranaka. Ali upravo je to naš politički menatalitet o kojem sam govorila. Nama potpis na dogovor ili naše obavezivanje ništa ne znače. Političke strukture misle da se ovako mogu ponašati u nedogled, tako da i ne žure s traženjem rješenja”, zaključuje Topić.