BiH
122

Analitičari i opozicija o sjednici PIC-a: Postoji sprega između Rusije, Srbije i RS-a

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Politički analitičari u Bosni i Hercegovini smatraju da je Rusija jučer morala usaglasiti mišljenje o zakazanom referendumu o Danu Republike Srpske na sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). S obzirom na to da je došlo do njenog izdvajanja, nije riječ ni o čemu drugom nego o antidejtonskom djelovanju i sprezi između Rusije, manjeg bh. entiteta i Srbije, a tome u prilog idu i najavljeni sastanci vlasti Srbije i RS-a, smatraju analitičari.

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora PIC-a usaglašena je izjava o zakazanom referendumu o Danu RS-a, a ruski ambasador Petar Ivancov je kazao da je Rusija izdvojila svoje mišljenje smatrajući da se referendum ne treba zabraniti. Na osnovu toga politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da priča o referendumu o Danu RS-u pokazuje pravo stanje stvari te da su svi ogoljeli svoje pozicije i učešće na političkoj sceni.

Politički analitičari: Globalna ocjena je da nema nevinih

"Globalna ocjena je da nema nevinih. U prvi plan su isplivali političari iz RS-a, Srbije i Međunarodne zajednice, a onaj koji je pokrenuo lavinu ostao je u političkoj sceni. Riječ je naravno o Bakiru Izetbegoviću koji je morao znati da će njegova apelacija pred Ustavnim sudom BiH o Danu RS-a izazvati političke posljedice. Samim tim što je znao, pristao je na političke posljedice i na neki način ih je priželjkivao, jer je situacija u oba entiteta tolika loša da se aktuelna vlast može održavati samo na produciranju haosa i konflikta. Treba podsjetiti da je situacija prije dva mjeseca u RS-u bila blizu građanskog rata ili fizičkog konflikta, a sve zbog mitinga i kontramitinga kada bi najvjerovatnije došlo do krvoprolića da se nije umiješao premijer Srbije Aleksandar Vučić. U tom trenutku Dodikova vlast koja je bila na izdisaju kao i sam 'veliki vođa' i njegova opozicija, bili su na potpuno različitim stranama, a danas je ponovo ujedinjen srpski politički faktor. To potvrđuje i nedavna združena vojna vježba koja je trebala 'pokazati mišiće' i ilustrirati ne samo koheziju dva politička faktora s jedne strane Drine, nego i stanje do kojeg se može ići ukoliko bude potrebno", smatra Prohić.

Naglašava kako Milorad Dodik nema druge karte osim izazivanja nacionalizma i konflikta te kako bi sutra izazvao rat ukoliko bi se stvorili uslovi", s obzirom na to da mu, prema Prohićevim riječima, više odgovara ratovanje nego gubitak vlasti.

"To je ista politička matrica u kojoj je bio Slobodan Milošević prije više od 20 godina kada nije htio izgubiti vlast. Aktuelna vlast u Srbiji je najavljivanjem sastanka s Dodikom i održavanjem hitnih i vanrednih sastanaka pokazala dvoličnost. Građani moraju znati da njihova sudbina više zavisi od vanjskih nego od unutrašnjih faktora. Ovo je vrijeme koje ne trpi čekanje i pasivnost, jer je dominantna Međunarodna zajednica i neposredni susjedi - Srbija i Hrvatska", ističe Ibrahim Prohić.

Čini se da mišljenje političkih analitičara dijeli i opozicija u BiH, s obzirom na to da šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) u Parlamentu Federacije BiH Elvir Karajbić kaže da su članice PIC-a trebale donijeti odluku o poništenju referenduma.

Dvojaka igra članica PIC-a i nesposobnost političara

"Jučer su članice PIC-a pokazale dvojaku igru, a političari i trenutna vlast nesposobnost da zaštite državnost BiH. Prevazilazi se okvir predizbornog djelovanja i jedne i druge strane i ne znam da li Srbija vodi velikosrspku politiku. Ako je to istina, naići će na žestok otpor jer je BiH trenutno slaba kao 1992. godine. Dodikov sastanak s Izetbegovićem je trebao otvoriti pitanje održavanja referenduma, a sramotno je da o tome nije bilo govora. Mislim da se zbog želje za vlast vuku određeni politički potezi koji nisu primjereni i pomalo su opasni. Očito je da Vučić i politika koju provodi s Nikolićem podržava referendum i nemaju iskrene namjere prema BiH. Sve je igra i vježba koja je neprimjerena u ovim vremenskim prilikama, dok Srbija ohrabruje RS na referendum i vodi politiku '90-ih godina", naglašava Karajbić.

S obzirom na to da je Rusija jučer izdvojila svoje mišljenje, jasno je da nema zajedničkog stava o održavanju referenduma, jer je potreban koncenzus, a ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov smatra problematičnim to što tekst usaglašenog dokumenta traži ustupke isključivo od RS-a.

Politički analitičar Esad Bajtal logičnim smatra usaglašavanje izjava o Danu RS-a te da je to morala uraditi i Rusija, a ovako smo, prema njegovim riječima, dobili čisto agresivno, anti i protiv dejtonsko djelovanje.

"S obzirom na to da se Rusija nije usaglasila s ostalim članicama PIC-a, očito je da se radi o njenoj sprezi sa Srbijom i manjim entitetom u BiH te da je riječ o antidejstonskom djelovanju. Ruski odnos prema Dejtonu je neiskren, politički nekorektan i odnos prema BiH je takav da se u njega mora sumnjati. Sva vanrednost i hitnost vrha Srbije da naslutiti da su shvatili da nešto nije u redu te da je neko pretjerao. Srbija mora biti svjesna da je ovo antidejtonsko djelovanje, a ako želi dobro BiH i ako će na tom tragu razgovarati s predstavnicima iz RS-a to je dobro. Ukoliko je sastanak neke druge vrste ili ciljem da se antidejtonci u RS-u učvrste u svom djelovanju, onda stvari nisu postavljene na najbolji način", zaključuje Bajtal.

Na kraju dodaje da bi Srbija morala pokazati političku odgovornost prema Dejtonu i antidejtoncima u RS-u. Nakon jučerašnjeg održavanja sjednice Upravnog odbora PIC-a, jučer je premijer Srbije Aleksandar Vučić održao hitan sastanak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a za sutra je najavljen sastanak s lidera vlasti iz manjeg bh. entiteta, na prvom mjestu s predsjednikom Miloradom Dodikom.