BiH
160

Analitičari: Hapšenje kadrova SBB-a moglo bi ostaviti traga na koaliciju sa SDA

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Još uvijek nije poznato da li će hapšenje dva visoka funkcionera Saveza za bolju budućnost (SBB) zbog ometanja istrage u krivičnom postupku koji vode Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija poljuljati koaliciju ove političke stranke sa Strankom demokratske akcije.

Ugledni politički analitičar Esad Bajtal kazao je da je, ako se uzme u obzir "ispruženi prst optužbe", svima jasno kako će ovaj događaj bez obzira na pozadinu optužbe imati refleksije na uzajamne odnose SDA i SBB-a.

"Ove stranke su, otkad postoje, ionako zbog lidera u nekoj vrsti latentnog i otvorenog javnog sukoba. Kakve sve to posljedice može imati, vidjet ćemo. Činjenica je da će to sigurno ostaviti nekog traga ili će bar proizvesti, po običaju, neku vrstu nagodbe u BiH", rekao je Bajtal.

Bajtal kaže da je teško pretpostavljati šta bi za BiH i Federaciju BiH značio izlazak iz koalicije s SDA s obzirom na to da se do sada nije znalo ni šta znači ta koalicija.

"Nismo nikada znali šta su oni dogovorili. Javnost nikada nije saznala na kojim temeljima se ta koalicija osniva i drži. Budući da je došla poslije niza verbalnih sukoba Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Neka interesna priča je u pozadini i mi ne znamo šta ona znači, tako da ne možemo znati ni šta znači taj raskid", smatra Bajtal.

Dodaje da je uvijek moguće formirati vlast, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou, čak i ako SBB izađe iz koalicije sa SDA.

"Postoje politički subjekti, a kolika je njihova težina to je druga stvar. Uvijek ima neko ko će ići u vlast i to zavisi od interesa političkih stranaka", zaključio je Bajtal.

Marić: Radončić mora da čuva Dautbašića kako bi sačuvao sebe

Politička analitičarka Ivana Marić također smatra kako bi hapšenje SBB-ovih funkcionera moglo ostaviti traga na koalciju SDA-SBB, posebno zbog toga što je Fahrudinu Radončiću slučaj Nasera Keljmendija veoma bitan.

"To bi mogao biti i jedan od razloga za prekid koalicije. U suštini, SDA ne bi trebala imati nikakvog utjecaja na Tužilaštvo BiH i SIPA-u, koji su nezavisno tijelo. Međutim, Radončiću je to veoma bitno, jer zbog tog slučaja kažu da nije prošao provjeru za ministra komunikacija i saobraćaja", kazala je Marić.

Marić ističe kako je izlazak SBB-a iz vlasti posebno upitan s obzirom na to da je SDP BiH najavio kako neće biti dio vlasti i da je Demokratska fronta već bila dio vlasti.

"Ako bi se DF vratio to bi bio njihov definitivni kraj. Koalicija sa malim strankama mogla bi se okupiti, ali bi to preskupo plaćali jer bi te male stranke tražile previše, a ne bi bila stabilna većina", dodaje Marić.

Ona je kazala i da je upitno kako bi Evropska unija reagovala na rekonstrukciju izvršne vlasti s obzirom na to da su se nadali kako je ovo stabilna koalicija.

"Pitanje je sada da li će neki političar iz vana vršiti pritisak na Radončića da i pored ovoga ostane u vlasti ili ne. Što se tiče njega, smatram da bi on rado izašao iz toga, međutim, isti smatram sigurnijim sve dok ostaje u vlasti. Vidimo da međunarodna zajednica zna zažmiriti na jedno oko prema političarima koji su konstruktivni i koji rade na napretku BiH", smatra Marić.

Ističe kako ni Bakir Dautbašić neće moći proći sigurnosne provjere prije imenovanja za ministra, što u prijevodu znači da će Vijeće ministara BiH i dalje funkcionisati u nepotpunom sazivu.

"Pretpostavljam da je to iznenadilo SBB. Najvjerovatnije će predložiti novog kandidata ili će čuvati Bakira Dautbašića. Posebno im je bitan jer je on osumnjičen za slučaj koji se veže za Radončića. Ne može baš tako da ga pusti niz vodu jer mora čuvati i njega kako bi sačuvao sebe i osigurao kredibilitet u tom procesu", zaključila je Marić.

Budućnost koalicije Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost na nivou entiteta i države nisu željeli komentarisati zvaničnici SBB-a, kao ni SDA.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić nije htio potvrditi, a ni demantovati mogući raspad koalcije SDA-SBB.

"Ništa još ne znam. Ne bih se još izjašnjavao o tome", rekao je Zukić u kratkom telefonskom pozivu.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović kazao je kako sva pitanja u vezi s odnosom SDA i SBB-a treba postaviti predsjedniku Bakiru Izetbegoviću.

Detaljnije informacije nije imao ni zastupnik SDA Sadik Ahmetović isto kao ni SBB-ov zastupnik u Parlamentu BiH Mirsad Đonlagić koji je kazao kako je "neke stvari bolje ne znati".

Radončić: Nastavljamo koaliciju neovisno o odnosima Izetbegovića i mene

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u Sarajevu uhapsili Bakira Dautbašić, dugogodišnjeg sekretara Ministarstva sigurnosti BiH i kandidata SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

U policijskoj akciji slobode je lišena i Bilsena Šahman, također članica SBB-a i kandidatkinja ove političke stranke za Zastupnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2014. godine.

Javnosti je od ranije poznato da je predsjednik SBB-a i poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić u otvorenom sukobu s državnim tužiocem Dubravkom Čamparom.

Radončić ne krije da smatra kako mu pojedini političari preko Čampare, a kroz proces koji se vodi protiv Nasera Keljmendija, podmeću umiješanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Simbolično, Dubravko Čampara brat je federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je kadar SDA u Vladi Federacije BiH. Sa druge strane, predsjednik SDA Bakir Izetbegović nedavno je izjavio kako državni tužilac nema nikakve veze sa SDA.

Radončić je danas izjavio da je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću danas predložio Dautbašića kao jedinog kandidata SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

On je još jednom podsjetio mu se već duži period pokušava montirati slučaj "Keljmendi", te ocijenio da je jutrošnje hapšenje nastavak udarca istog lobija.

"Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti provoditi koaliciju sa SDA. To je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa Bakira Izetbegovića i mene", poručio je lider SBB-a.