MVP BiH
0

Ana Trišić - Babić primila u nastupnu posjetu ambasadora Poljske

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić primila je u srijedu u nastupnu posjetu ambasadora Republike Poljske u BiH Jerzyja Chmielewskiog, a sugovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i izrazili očekivanje da će vlast u BiH biti uskoro formirana na svim nivoima, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. "U suprotnom, neformiranje vlasti može dovesti BiH u situaciju da izgubi pristup EU fondovima", istakao je ambasador Poljske.

Zamjenica ministra Trišić-Babić izrazila je žaljenje što BiH gubi dragocjeno vrijeme i korak sa susjednim zemljama jer ne može ostvariti napredak u evroatlantskim integracijama.

Ambasador Chmielewski ponovio je da Poljska podržava put BiH ka EU i NATO-u.

"Stim u vezi, Poljska je spremna pružiti svaku pomoć, a u okviru njenog šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom (od 1.7.2011. godine) zapadni Balkan će se naći u vrhu prioriteta", navodi se.

Bilo je riječi i o saradnji ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja i u tom smislu je ponuđeno da diplomate iz BiH pohađaju Diplomatsku akademiju u Poljskoj.

Ministar vanjskih poslova Poljske trebalo bi da posjeti Bosnu i Hercegovinu u maju ove godine.