MIP
0

Ana Trišić-Babić primila ambasadora Maroka u BiH

Sarajevo-x.com
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić primila je danas u posjetu nerezidentnog ambasadora Kraljevine Maroko za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Moulaya Abbes El Kadirija.

Zamjenica Trišić-Babić je upoznala ambasadora El Kadirija o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, kao i naporima koje BiH poduzima u cilju približavanja evroatlantskim integracijama i liberalizaciji viznog režima sa zemljama EU, iskoristivši priliku da naglasi značaj ukidanja viznog režima sa zemljama EU za građane BiH.

Također, upoznala je ambasadora El Kadirija o kandidaturi naše zemlje za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a za 2010.-2011. godinu i izrazila nadu da će Kraljevina Maroko podržati kandidaturu BiH za nestalno članstvo u ovome Vijeću na Generalnoj skupštini OUN-a u oktobru ove godine.

Ambasador El Kadirij je upoznao prisutne sa političkim i ekonomskim prilikama u Kraljevini Maroku, te, s tim u vezi, istakao značaj otvaranja bh. ambasade u Kraljevini Maroku, izrazivši spremnost vlasti u Maroku da obezbijede besplatno korištenje objekta za rezidenciju.

Također je iskazao važnost ukidanja viza između dviju zemalja, istakavši da za početak treba potpisati Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša. Ovom prilikom, iskazao je želju ministra ekonomije i finansija Maroka Salaheddinea Mezouara da posjeti BiH kako bi se razmotrile mogućnosti privredne saradnje dviju zemalja. Ambasador El Kadirij je predložio da se, u cilju stvaranja pravnih okvira za uspostavljanje saradnje dviju zemalja, naslijede svi Sporazumi koje je bivša SFRJ sklopila sa Kraljevinom Maroko. Također, iznio je prijedlog da naša zemlja imenuje počasnog konzula u Kraljevini Maroko.

Zamjenica Trišić-Babić je izrazila zadovoljstvo iskazanim prijedlozima Vlade Kraljevine Maroko za unapređenjem bilateralnih i privrednih odnosa dviju zemalja, istakavši da postoje mnoga područja za uspostavljanje privredne saradnje. Obavijestila je ambasadora El Kadirija da će poruku prenjeti Predsjedništvu BiH koje će donjeti konačnu odluku.

Ovom prilikom, ambasador El Kadirij je prenio poziv princeze Maroka Lalle Salme zamjenici Trišić-Babić da posjeti Maroko krajem mjeseca kada se organizira tradicionalna utrka konja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.