BiH
297

Ana Babić: U politiku nisam došla da se obogatim ili postanem popularna

Piše: M. N.
Ana Babić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ana Babić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnica u Skupštini iz SBB-a Ana Babić krajem novembra je izabrana za predsjednicu Skupštine KS. U razgovoru za Klix.ba kazala je kako joj je velika čast biti predsjednica jednog tako važnog zakonodavnog tijela, te da će nastojati ispuniti očekivanja građana i dostojno zastupati njihove interese.

"Na ovu poziciju sam došla u trenutku kada je bilo najdinamičnije, kada se usvajao budžet. Mislim da sam uspjela da pratim tu dinamiku, da se pripremim i uklopim u donošenje ovog dokumenta, kao i u kreiranje Programa rada Skupštine za 2016. godinu. Naravno da se još uvijek suočavam sa novim metodama rada, drugačijom retorikom, sa većom odgovornošći javne riječi. Sve su to izazovi koji ovaj posao čini zahtjevnijim i zanimljivim", kazala je Babić za naš portal.

Predsjedavajuća Skupštine KS istakla je kako smatra da su mladi ljudi marginalizirani u našem društvu, te da se želi posvetiti problemima koji ih muče.

"Vjerujem da imamo načina da stvari pomjeramo na bolje i želim biti aktivni dio tih procesa. Kulturna politika, funkcioniranje ustanova kulture su mi svakako, po mojoj vokaciji, bliski i biću posebno uključena u pitanja koja se tiču ove oblasti. U svjetlu reformskih procesa, na putu ka evropskim integracijama, želim da sa svojim kolegama oživim trenutno zapostavljenu međuparlamentarnu saradnju. KS je član Skupštine evropskih regija, jedno vrijeme je bio jače prisutan u kontaktima sa članicama ove skupštine, pogotovo onim iz zemalja regiona. Sarajevo kroz takve kontakte može praviti značajne iskorake svoje prezentacije kao turističke destinacije, podneblja kulturne raznovrsnosti i ekonomskih potencijala", smatra Babić.

Članica SBB-a pobrala je simpatije građana kada je na jednom od zasjedanja opomenula kolege zastupnike koji su šetali u i van sale, te razgovarali dok su drugi delegati izlagali. Tada im je uputila oštru kritiku i najavila sankcije za takvo ponašanje.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

"S obzirom da je Skupština najviše zakonodavno tijelo, ona ima svoj Poslovnik o radu kao i Etički kodeks. Moje obraćanje zastupnicima bilo je upravo u svrhu poštovanja Poslovnika, odnosno pravila ponašanja u toku održavanja sjednice Skupštine, a koju direktno prate i građani KS. Samim tim, što ste i vi spomenuli podršku jednom takvom stavu, znači da su i drugi, a ne samo ja, prepoznali potrebu da zastupnike podsjetimo na norme i pravila parlamentarnog rada", kazala je Babić i dodala kako o sankcijama koje su predviđene propisima ne želi govoriti, ali da misli da ova vrsta ponašanja treba da bude sankcionisana u svrhu očuvanja digniteta ovoga tijela.

Ana Babić je profesorica solo pjevanja i operska diva koja ima bogatu karijeru. U politiku je ušla prije više od četiri godine kada je postala članica SBB-a. U politiku je ušla zbog, kako kaže, nezadovoljstva društvenim, ekonomskim i socijalnim prilikama u državi i zbog toga što sebe smatra "ostvarenom" ženom, umjetnicom, univerzitetskom profesoricom. To je, ističe, ponukalo da razmišlja kako dati svoj doprinos priči koja se zove politika.

"U politiku nisam došla da se obogatim niti da budem više viđena i postanem popularna. Kao pojedinac ne možemo da učinimo i promijenimo sve što želimo. Često sam govorila da kada smo mladi imamo želju da promijenimo cijeli svijet, ali kad zrelost donose mudrost, onda spoznamo da, ako ništa drugo, uvijek možemo da promijenimo sebe. U toj promjeni sebe, nisam željela da samo,kao mantru, ponavljamo, 'ovo nije dobro, ovo treba promijeniti', nego da tom promjenom u mom životu, koja se zova politika, nadogradim sebe. Ona me promijenila ne u smislu mog karaktera,onoga ko sam i što sam, ona mi je kreirala neke stavove, naučila me da moram imati više opreza, a manje naglih odluka. Preko noći se ne može ništa promijeniti, za sve treba vrijeme i zbog toga sam ad hoc odluke ostavila iza sebe. Stvari sada vidim šire, imam mogućnosti uticati na njih. To je svakako dodalo kvalitet mom životu", kazala je.

Nove poslovne obaveze i funkciju predsjedavajuće joj nije teško obavljati i kaže da na posao dolazi s uživanjem. Također, uspijeva uskladiti sve sa svojom karijerom profesorice.

"Raduje me što me i ljudi, oni sa kojima ovdje najbliže sarađujem doživljavaju, ne kao strogu profesoricu i pedagoga, nego kao osobu koja razumije ljude oko sebe. Unutarnji i vanjski glasovi i zvukovi se isprepliću i daju fantastičnu harmoniju koja je važna u poslu koji trenutno obavljam i za koji sam svjesna da je isključivo mandatskog karaktera. Harmonija mi je važna i kada se ovaj posao završi, ona nam je svima potrebna na čitavom životnom putu", zaključila je.

Ana Babić je završila Muzičku akademiju u Sarajevu, a radno iskustvo je stekla u Narodnom pozorištu i Akademiji scenskih umjetnosti. Obnaša funkciju potpredsjednice OO SBB Novi Grad Sarajevo, a od 2012. do 2014. godine bila je vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad. Od 2014. godine izabrana je zastupnicu u Skupštini KS, a funkcija predsjedavajuće ovog tijela data joj je krajem novembra 2015. godine.