BiH
0

AMS RS: Počela akcija "Vozilo nakon zimskih uslova"

SRNA
Auto-moto savez Republike Srpske započeo je akciju "Vozilo nakon zimskih uslova" u okviru koje se preventivno, besplatno, kontroliše tehnička ispravnost najbitnijih urećaja i sklopova na vozilima.

Preventivna akcija počela je danas u krugu Auto-moto društva "Krajina" u Banoj Luci i trajat će do 30. aprila u više opština RS, saopšteno je iz AMS RS.

Tokom akcije akcenat će biti na pregledu kočionog sistema, sistema za upravljanje i uređaja za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, s obzirom da su usljed zimskih uslova vožnje upravo oni najizloženiji utjecaju atmosferskih prilika i lošijem stanju kolovoza, koje se javlja u toku zimske sezone.

AMS Republike Srpske nabavio je uređaj za ispitivanje ispravnosti amortizera, tako da će vozačima biti omogućeno da besplatno provjere i tehničku ispravnost amortizera na utvrđenim lokacijama u Banjaluci.

Iz AMS ističu da je cilj akcije "Vozilo nakon zimskih uslova" povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u RS, povećanjem stepena korišćenja tehnički ispravnih vozila na putevima.

"Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova i povećanju stepena svijesti i odgovornosti kod vozača prema upotrebi tehnički ispravnih vozila, te formiranja svijesti kod vozača da je samo tehnički ispravno vozilo ujedno i bezbjedno vozilo", ističe se u saopštenju AMS Republike Srpske.

Pokretni tehnički pregled AMS zapravo je pokretna laboratorija za ispitivanje tehničke ispravnosti vozila, koja je osposobljena za ispitivanje svih elemenata tehničke ispravnosti.

AMS Republike Srpske prošle godine kontrolisao je tehničku ispravnost vozila na dvanaest lokacija i gradova u RS, a od ukupno pregledana 282 vozila, 169 je bilo tehnički ispravno, dok je kod 113 vozila utvrđena neispravnost pojedinih elemenata i uređaja.

Prosječna starost kontrolisanih vozila iznosila je 17,05 godina, a najviše neispravnosti utvrđeno je na aktivnim elementima bezbjednosti vozila, što, kako navode iz AMS, zabrinjava jer sama njihova neispravnost umnogome doprinosi nastajanju saobraćajnih nezgoda.

Iz AMS RS navode da je stanje u pogledu tehničke ispravnosti vozila preventivno kontrolisanih u 2013. godini bilo nepovoljno i zabrinjavajuće.