BiH
225

Amnesty International: Nepostojanje JMB-a direktan napad na osnovna ljudska prava

Klix.ba
Demonstracije ispred zgrade Parlamenta BiH (Foto: Klix.ba)
Demonstracije ispred zgrade Parlamenta BiH (Foto: Klix.ba)
Amnesty International, međunarodna svjetska organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, oglasila se povodom nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom, zbog čega su deseci hiljada građana protestovali širom BiH.

U uvodnom dijelu teksta objavljenog na zvaničnoj stranici ove međunarodne organizacije, navodi se da je nemogućnost usvajanja nove legislative kada je riječ o JMB "direktan napad na osnovna ljudska prava građana BiH".

"Amnesty International vjeruje da je odgađanje usvajanja novog zakona u BiH o jedinstvenom matičnom broju ilegalan napad na osnovna ljudska prava građana. Novorođenčad ne mogu dobiti potrebne dokumente i na ovaj način bh. vlasti su direktno prekršile međunarodne sporazume o ljudskim pravima koji se primjenjuju i u BiH", navode iz ove međunarodne organizacije.

U tekstu pojašnjavaju kako je direktno povrijeđeno nekoliko osnovnih ljudskih prava među kojima su pravo na nesmetano kretanje i pravo na nacionalnost.

"Posljedice ovih ograničenja direktno se odražavaju na ostala ljudska prava kao što su pravo na život i pravo na zdavlje. Uskraćivanje putnih dokumenata rezultira nemogućnošću liječenja u inozemstvu. Petog juna Vijeće ministara je donijelo privremenu odluku o JMB-u, koja vrijedi šest mjeseci, dok se ne usvoji trajni zakon. Međutim, zakonodavci se još uvijek nisu uspjeli dogovoriti u vezi sa 13-cifrenim identifikacijskim brojem, koji treba imati svaki građanin", navode iz Amnesty Internationala.

Sve ovo, dodaju, dovelo je do mirnih antivladinih demonstracija širom zemlje čiji građani zahtijevaju dugoročno rješenje.

"Amnesty International dodatno izražava zabrinutost izvještajima da postoji mogućnost da neki mirni demonstranti budu pod istragom za terorizam, kao i izvještajima da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvao na istragu i nadgledanje aktivnosti učesnika demonstracija na društvenim mrežama, što dirketno može imati utjecaj na pravo na slobodu izražavanja", navode iz ove organizacije.

Amnesty International apelira na vlasti u BiH da, bez odgađanja, poduzmu potrebne mjere, kako bi bila osigurana zaštita osnovnih ljudskih prava građana BiH.

Amnesty International također je pozvao sve nivoe vlasti u BiH da u obzir uzmu sve međunarodne obaveze koje se odnose na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja prije dovođenja demonstranata u bilo kakvu vezu sa mogućim optužbama za terorizam.