BiH
34

Amir Zukić: Konačno je sve krenulo naprijed

FENA
Amir Zukić
Amir Zukić
Bosna i Hercegovina je u 2015. godini, sinergijom znanja, osjetila napredak. Poslije dugogodišnjeg zastoja deblokiran je put BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u, ocijenio je u izjavi za Fenu generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Amir Zukić.

"Konačno je sve krenulo naprijed, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, usvojena je Reformska agenda čija je realizacija počela i ono što je najvažnije jeste da su se stekli uvjeti da BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Veliki uspjeh, u teškoj i tubulentnoj godini, je i formiranje stabilnih parlamentarnih većina", kazao je Zukić.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH u godini koja je na izmaku, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim određene odredbe Zakona o praznicima RS.

"I zaista je važno istaći napore predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na tom putu", kaže Zukić.

Također, 2015. godina je obilježila kontinuirano iznalaženje kreditnih linija kod prijateljskih zemalja.

"Ono što bih posebno izdvojio u sportu jeste uspjeh Amela Tuke, koji je i zasluženo dobio priznanje za najboljeg sportistu godine i osvojenu titulu prvaka Evrope kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Njihovi uspjesi su obogatili, ne samo godinu, već i sportsku historiju naše Bosne i Hercegovine. I da ne zaboravimo posjetu Angele Merkel i papa Franje", naveo je.

Kao najveće izazove za BiH u 2016 godini izdvojio je EU integracije i priključenje BiH NATO-u, što je osnovni uslov za budući procese.

"Također, moram spomenuti da je za BiH veliki izazov stabilizacija sigurnosne situacije", rekao je Zukić.