BiH
18

Amir ef. Mahić: Uprite prste u zločince, jer teret njihova grijeha ne treba da nosite

Anadolija
Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir efendija Mahić istakao je u obraćanju hiljadama prisutnih na dženazi prijedorskim žrtvama u Kozarcu da se danas u ovom tužnom danu, danu oživljavanja najtežih sjećanja, vraćaju stravične slike iz 1992. godine. 

Naglasio je kako se na dostojanstven način želi ispratiti 284 nevino ubijene žrtve.

"Za Prijedor danas nije dan žalosti, za polovinu države jeste. U ovoj čudnoj zemlji dok se zločinci slobodno šetaju ulicama, a sav teret je spao na žrtvu. Odgovaraju za zločin koji nisu počinili. U ovoj čudnoj zemlji radost predstavlja kad majka pronađe neku kost svog sina i muža, a dijete kad ugleda na nišanu ime njegovog roditelja želimo da ubicama naših najmilijih poručimo: ovaj plemeniti narod srednjovjekovnih dobronamjernih bogumila oplemenjen časnim islamom nikome ne želi i nije želio zlo", naglasio je efendija Mahić, koji se ujedno obratio i u ime medžilsa Islamske zajednice Prijedor. 

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir efendija Mahić, kroz suze je poručio svima onima što su "našu braću i sestre, djecu poubijali, a ništa im nisu učinili, što su dvije decenije krili njihove kosti nakon što su ih ubili da im to nikada neće biti zaboravljeno".

"Na svim mjestima ćemo govoriti i istinu isticati i sve prenositi na buduće generacije. Pravdu ćemo tražiti na svim sudovima, a u konačnu presudu Gospodara ne sumnjamo. Bit ćemo vam vaša najveća noćna mora, dok grijeh ne otplatite", istakao je efendija Mahić. 

Poručio je i onima koji imaju imalo savjesti iz roda: "Odvojite se od ubica i nemojte se sa njima izjednačavati".

"Uprite prste u zločince. Teret njihova grijeha ne treba da nosite", naveo je ef. Mahić.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir ef. Mahić svima je poručio da ne podliježu lažima i da istinu govore. 

"Ne dopustimo da se istina ikada zaboravi. Pred licima majki i očeva, braće i sestara, djece obećajmo da ćemo učiniti sve i da nećemo dozvoliti se naša tuga bilo kome ponovi. Porodicama nevino stradalih sabur želimo i molimo", poručio je efendija Mahić. 

Konačni smiraj 22 godine od masovnih zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima naći će 284 žrtve među kojima je 277 ekshumiranih u proteklih manje od godinu dana iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora. Radi se o prvoj kolektivnoj dženazi i sahrani žrtava stradalih u prijedorskoj regiji u ratu 1992.-1995. godina.

Najmlađa žrtva među onima koji će biti sahranjeni u nedjelju je Elvis Šarčević, koji je imao 13 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva je Salih Kadirić, koji je imao 77 godina. Među 284 žrtve nalaze se 283 žrtve bošnjačke nacionalnosti i jedna hrvatske, Ante Dolić.

Bit će obavljen ukop 12 maloljetnika, svi pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica.

Pronađene su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula Duratović (1924) koja će biti ukopana sa suprugom Husnijom, četiri sina, snahom i unucima.

Dženaza u Kozarcu je biti klanjana i za deset vjerskih službenika, među kojima je i imam Sulejman Dizdarević.