BiH
0

Amir Ahmić: Presuda Jurišiću je atak na BiH

Anadolija
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić ocijenio je jučerašnju presudu Odjeljenje za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu, koje je osudilo ratnog starješinu bh. policije Iliju Jurišića na 12 godina zatvora, atakom na državu Bosnu i Hercegovinu i još jednim "pravnim šamarom" te države.

On je kazao da, uprkos raznim međudržavnim sporazumima Srbija nastavlja po starom i proganja bh. državljane.

"Ovdje više nije u pitanju samo Ilija Jurišić, sutra će ponovo biti uhapšeni Ejup Ganić, neki od bh. zvaničnika, može biti bilo ko. Hrvatska je to riješila donošenjem tzv. Zakona o štetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije. Time je potvrdila da praktično ne priznaje ono što Srbija radi, odnosno stavili su van snage protokole koje su imali sa Srbijom. Oni su sa takvim zakonom ušli u EU. Slično bi trebala postupiti i BiH", rekao je Ahmić, te dodao: ''Bh. vlasti moraju napokon reagirati, a ne da sve ostane na osudama i određenim ocjenama ovog što se desilo. Bh. institucije napokon moraju stupiti u akciju i odrediti se prema onome što radi država Srbija. Srbija očito ne želi imati BiH za partnera, uprkos potpisanim dokumentima. Praktično rade što žele, a to se ne može mirno gledati", kazao je Ahmić u izjavi za AA, pozivajući ponovo bh. institucije na akciju.

Podsjetio je na slučaj bh. građanina Samira Honde koji je punih osam mjeseci nevin ležao u zatvorima u Srbiji zbog optužbe za zločine nad Srbima u logoru Čelebići.

Odjeljenje za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu ponovo jučer je osudilo na 12 godina zatvora Iliju Jurišića, jer je "naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine kada je nastradao najmanje 51 vojnik".

To je Jurišiću druga prvostepena presuda, jer mu je prvu kaznu kojom je bio osuđen isto na 12 godina zatvora zbog upotrebe "nedozvoljenih sredstava borbe", ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem.