BiH
0

Amir Ahmić: Pravda u Haškom tribunalu je postala nedokučiva

Piše: J. H.
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Haški tribunal neće ponovo razmatrati oslobađajuću presudu Momčilu Perišiću koji je prvobitno bio osuđen na 27 godina zatvora po 12 tačaka optužnice zbog pomaganja u ratnim zločinima koje su počinili oficiri Vojske Jugoslavije ratujući u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. On je u septembru 2011. proglašen krivim za doprinos u zločinu tokom opsade Sarajeva, tokom zauzimanja Srebrenice 1995. i prilikom raketnog napada na Zagreb, iste godine. U februaru 2013. Žalbeno veće Haškog tribunala ukinulo je presudu i oslobodilo Perišića po svim tačkama.

U samo dva dana, Žalbeno vijeće i Sudsko vijeće donijelo je dvije sporne odluke. Prva se odnosi na odbijanje zahtjeva Tužilaštva za ponovno otvaranje dokaznog postupka protiv Radovana Karadžića, kako bi uvrstili dokaze o masovnoj grobnici Tomašica u blizini Prijedora.

Druga se odnosi na odbacivanje zahtjeva Tužilaštva da se "u interesu pravde" ponovo razmotri odluka o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Peršića po optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine.

Tužilaštvo je početkom februara zatražilo od Žalbenog vijeća da ponovo uzme u razmatranje drugostepenu presudu u slučaju "Perišić" te odluči o njegovoj krivičnoj odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici.

Žalbeno vijeće je, međutim, odbacilo taj zahtjev navodeći da Haško tužilaštvo nije pružio uvjerljive razloge koji bi bili u interesu pravde, a zbog čega bi Haški sud odstupio od utvrđene sudske prakse i poništio pravomoćnu oslobađajuću presudu Perišiću.

"Interes žrtava" nije pravni osnov za odobravanje zahtjeva, navodi se u odluci Žalbenog vijeća.

Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom, Amir Ahmić, kaže da se u Haškom tribunalu već duži period govori o sudijama, presudama i odlukama unutar sudskih vijeća.

"Svako onaj ko prati dešavanja u Tribunalu je sa velikom skepsom gledao šta će se desiti. Bilo je jasno da Meron neće otvoriti postupak sam protiv sebe pa da poništi presudu koju je donio kao predsjedavajući Vijeća i Tribunala", kaže Hamić za Klix.ba.

On kaže da je bilo malo nade da će pobijediti razum, pravda i odnos prema žrtvama.

"Ako ništa, nadali smo se da će se ući u raspravu zašto su dva sudska vijeća donijela dvije različite odluke i presude u pitanju primjene standarda pred istim tribunalom. Ovo je dokaz da ta neka zvanična međunarodna pravda ne postoji i da je nedokučiva. Vjerovao sam da će se bar udostojiti i raspravljati o ovome. Meron i Žalbeno vijeće su smatrali da se to ne treba raditi i da to treba staviti pod tepih. Čak su napisali da nisu našli opravdani interes za žrtve. Šta će biti interes za žrtve ako nisu njihovi sukobi i njihove različite ocjene", kaže Ahmić.

Ovakvu odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala kritikovala je Florence Hartmann, nekadašanja glasnogovornica bivše haške tužiteljice Carle del Ponte.