BOSS
0

"Amerikanca za visokog predstavnika"

FENA
"Bosanska stranka (BOSS) poziva članice Vijeća za implementaciju mira u BiH da na mjesto novog visokog predstavnika u BiH imenuju američkog diplomata te da razdvoje funkciju visokog predstavnika i visokog predstavnika Evropske unije", stoji u BOSS-ovom saopštenju za javnost.

Aktuelna politička i ekonomska kriza u BiH, koja je produkt kriminalnih radnji, nesposobnosti i neodgovornosti domaćih političara, a posebno dugogodišnje evropsko nesnalaženje u rješavanju radikalizacije stanja u BiH, sami po sebi nameću kao najbolje rješenje imenovanje američkog dužnosnika za visokoga predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Odluka nove američke administracije da nađe najbolje rješenje za ključnog međunarodnog predstavnika u BiH mora dobiti podršku i probosanskih političkih stranaka. Iskustvo pokazuje da je Amerika najozbiljniji i najjači faktor čuvanja nezavisnosti i mira u BiH, a za budućnost zemlje od velike je važnosti i činjenica da je Amerika odigrala ključnu ulogu u zaustavljanju agresije i onemogućavanju separatista da odcijepe Republiku Srpsku od BiH, smatra BOSS.