Priča sa Vilsonovog šetališta
0

Amerikanac u potrazi za Sarajkom slomljenog srca

Piše: T. Sekulić
Gabriel Adams
Gabriel Adams
Gabriel Adams je umjetnik iz Amerike koji je došao u Sarajevo kako bi upoznao glavni grad BiH i u njemu proveo neko vrijeme. Na jednoj od svojih šetnjji Vilsonovim šetalištem, Adams je sasvim slučajno pronašao stranice iskinute iz dnevnika nepoznate djevojke čije je srce bilo slomljeno nakon raskida s dečkom. Njene riječi duboko su dirnule umjetnika, koji joj je odlučio odgovoriti u pokušaju da njegova poruka dopre do "slomljenog srca".

"Pokušavam da budem jaka, ali se u duši slamam... Borim se sa sobom i osjećam kako već gubim ovu bitku. Želim da te mrzim, da te zaboravim, ali ne mogu...ja te sve više volim", započinje djevojka svoju priču o nesretnoj ljubavi koju je ispisala u svom dnevniku, a zatim, vjerovatno, istrgnula stranice i bacila ih šetajući pored Miljacke.

Stranice ovog dnevnika je pronašao i pokupio Gabriel Adams. Jedan od mnogobrojnih slučajnih prolaznika.

"Povrijedio si me i otišao, nisi rekao ni izvini... Lagao si me tako lijepo, davao mi nadu u novu ljubav, pustio da ti vjerujem kako ti je stalo do mene... Želim da se oslobodim ove tjeskobe u meni, ovog pritiska koji me tjera da ti oprostim i zaboravim. Oprostiti mogu, ali zaboraviti neću. Moje srce je naivno i svaki put se ponada da će biti sretno, ali ta sreća kratko traje... I evo sada lažem samu sebe kako mi ništa ne značiš, ali svoje srce ne mogu prevariti. Ono dobro zna ko je njegov vlasnik i kome pripada. Sa suzom u oku priznajem da si to ti i molim te da ga ne slomiš do kraja. Pusti ga da živi u tvojoj sjeni..."

Ovo su samo neki od dijelova pisma koji su inspirisali mladog umjetnika da odgovori nepoznatoj djevojci. Inače, Adams je već imao izložbu svojih radova u Skenderiji, a nekoliko njegovih radova je i dalje postavljeno u sklopu serije postavki u izlozima praznih radnji.

Ovo je Adamsov odgovor djevojci slomljenog srca, a umjetnik se nada da će djevojka pročitati njegov tekst pod nazivom "Dear Broken Heart", te da će joj njegov savjet pomoći da shvati da jedna greška nije vrijedna života.

"Drago slomljeno srce,

Našao sam, slučajno, stranicu tvog dnevnika pored rijeke. Duboko sam dirnut tvojim riječima i želim da znaš da te razumijem. Ovo je teško vrijeme, vidim da je tvoja tuga jako velika, i nadam se da nećeš biti gruba prema sebi. Molim te budi strpljiva i znaj da će ovo uskoro proći. Ti si dio univerzuma i tvoja osjecanja su veoma jaka - što znači da si uistinu živa. Pretpostavljam da se radi o mladoj osobi i želim da ti poručim da život ide dalje i da ne posrneš mlada, jer život je pred tobom. Ti si inspiracija za mene i tvoja otvorenost mi daje nadu. Nadam se da će ti ovaj moj tekst pomoći da shvatiš da jedna greška nije vrijedna života. Čuvaj se i budi jaka. Želim ti sve najbolje", napisao je Adams u svom odgovoru.

Gabriel Adams je Amerikanac koji je živio i radio u Novoj Engleskoj i Novom Zelandu. Završio je kiparstvo, a svoje radove je izlagao diljem svijeta, između ostalog i u Koreji, Novom Zelandu, Irskoj i Americi. Trenutno boravi u Sarajevu.