Reportaža
0

Amerikanac Tim Clancy u Biosku gradi eko kuću

Piše: Almir Panjeta
Tim Clancy i Sabina Čehajić-Clancy (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Amerikanac Tim Clancy koji je kao ekološki aktivista došao u BiH na 15 dana, ovdje već živi više od 15 godina, oženjen je Bosankom Sabinom, i njih dvoje u naselju Biosko pokraj Sarajeva grade ekološku kuću. Kada govori o situaciji u BiH uvijek će reći "kod nas", a kazaće i kako je Bosna našla njega a ne on nju. Autor je izvrsne serije turističkih vodiča o BiH, te urednik fotomonografije BiH koja je rađena po najvišim svjetskim standardima.

Dugo mu je trebalo da nađe pogodno mjesto, ne daleko od grada, ali opet dovoljno daleko od gradske vreve i smoga na kojem bi mogao sagraditi ekološku kuću. Nakon dužeg traženja, našao je oazu za sebe i suprugu Sabinu u mjestu Biosko, gdje je počeo sa gradnjom jedinstvene kuće koja će se sastojati od isključivo prirodnih materijala.

  • Veći dio kuće biće od drveta, podrum je od kamena koji sam dobio s ruševina dijela Kasarne Maršal Tito, a umjesto cementa je korišten hidratisani kreč - pojašnjava nam Tim vodeći nas kroz podrumsku prostoriju iznad koje je drveni dio kuće. Kao toplotnu izolaciju iskorističe ovčiju vunu, dok će krov biti od šindre.

Tim kaže da je svjestan kako će u nekim dijelovima kuća morati sadržavati i neke materijale koji nisu 100 posto ekološki, ali da će njihov procenat biti ispod minimuma. Kaže kako planira ostaviti i grafite koji su ostali na kamenim blokovima Kasarne Maršal Tito kao svojevrsnu unutrašnju dekoraciju, ali i kao svojevrstan spomenik.

  • Osim što sam kamen dovukao s Kasarne, i ostali materijal poput cigli dovlačim uglavnom s ruševina, ljudima ponudim da ću im to odvući i oni mi daju materijal - pojašnjava nam Tim. Dodaje kako će i pored činjenice da većinu materijala reciklira, gradnja jedne ovakve kuće zahtijeva mnogo dodatnih napora, a i koštaće mnogo više od obične kuće. Srećom, neke građevinske firme su prepoznale kvalitet Timove ideje pa ga sponzorišu dajući mu popuste na određene materijale. Iako na prvi pogled može izgledati kao obična brvnara, kuća će biti ipak mnogo više od toga.

Kako to u BiH obično biva, ni gradnja ovakve kuće ne prolazi bez dodatnih i nepotrebnih problema.

  • Na projektu su radila već četiri arhitekta, i opet nisam zadovoljan i moram iznova prepravljati. Niko nije htio da mi potpiše projekat, jer su temelji od hidratisanog kreča. Kažem im "ljudi, Coloseum u Rimu je na istim temeljima i stoji vec hiljadama godina", ali oni baš i nemaju previše razumijevanja - kaže Tim.

Činjenica da gradnja ovakve kuće traje mnogo duže i više košta, Sabinu i Tima ne zabrinjava previše jer očekuju da će dugoročno ipak biti u plusu.

  • Kuća će se grijati na biomasu, a planiramo i ugradnju solarnih ćelija koje će proizvoditi dovoljnu količinu struje. Kako će kuća biti dobro toplotno izolirana i grijati se na biomasu, struju nećemo mnogo trošiti tako da ćemo višak vjerovatno pustiti u električni sistem, jer je Elektroprivreda obavezna otkupiti svu proizvedenu energiju - pojašnjava Tim.

Supruga Sabina, po zanimanju psihologinja, sretna je sadašnjim izgledom kuće, i vjeruje da će se već narednog ljeta u njoj moći boraviti, a da će za dvije godine biti i potpuno useljiva.