BiH
0

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini obrazovna spona između dijaspore i domovine

Sarajevo-x.com
Nedavno su predstavnici Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini gosp. Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora i Jasmina Azabagić, akademska menadžerica, boravili u St. Louisu, gradu u saveznoj američkoj državi Missouri.

Povod tome bio je učešće na tradicionalnom trinaestom susretu Bošnjaka Sjeverne Amerike. Podršku susretu obezbijedili su Bošnjaci iz svih krajeva Amerike, Kanade, Bosne i Hercegovine, Turske, te ostalih dijelova Europe. U St. Louisu su u vrijeme susreta boravili duhovni, intelektualni, socijalno-politički aktivni Bošnjaci, s namjerom da svojim prisustvom daju lični doprinos u razmjeni mišljenja i aktivnom razvoju bošnjačke državne, političke, kulturne i tradicionalne misli.

Prvi radni dan Kongresa bio je namijenjen prezentacijama obrazovnih i lobističkih institucija, u okviru čega je, prezentaciju o Američkom univerzitetu u BiH, upriličio gosp. Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora. Ovom je prilikom prisutnima predočeno strateško, prostorno i sadržajno širenje AUBIH.

Gosp. Prcić naglasio je da strategiju širenja AUBIH temelji na analizama evidentiranih društveno političkih potreba u Bosni i Hercegovini, ali i potreba koje su uočene u procesu eurointergracija, odnosno, parafiranju Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Istaknuta je važnost i značaj potrebe ulaganja dijaspore u bosanskohercegovačko obrazovanje. Otvorena je mogućnost da se omladina vrati iz Sjedinjenih Američkih Država u svoju domovinu, kako bi se školovala.

Na ovaj jedinstven način učvrstile bi se veze između dijaspore i Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da AUBIH u Bosni i Hercegovini obezbjeđuje američki sistem obrazovanja. Profesori su stručnjaci iz Amerike koji realizuju akademske programe kompatibilne Univerzitetima u Sjedinjenim Američkim Državama i istovremeno usklađene sa Bolonjskim procesom. Dakle, uslovi obrazovanja apsolutno su identični, samo što mladi ljudi sada imaju priliku živjeti i obrazovati se u domovini, nakon čega svoja znanja mogu primjenjivati bilo gdje u svijetu.

Tokom školovanja bit će im pružena i prilika da svoje mjesto nađu u domovini. Fakulteti u okviru AUBIH fokusirani su na produkciju eksperata iz oblasti međunarodnih finansija i bankarstva, digitalne ekonomije i informacionih tehnologija, te međunarodnog prava i diplomatije.

Zanimljivu prezentaciju održali su i mladi iz Hartforda, koji su prisutnima prezentirali fondaciju “Mojoj Domovini”, čiji cilj jeste edukacija mladih u Bosni i Hercegovini. Važno je također, istaći da je u okviru Kongresa, u svečanoj sali Promenada u hotelu "Riverfront Hyatt St. Louis” priređena Kongresna gala večera na kojoj je prisustvovalo oko hiljadu ljudi.

Uz večeru i svečani program prisutnima su se obratili specijalni gosti 13. Susreta Bošnjaka, dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema, te Francis Slay, gradonačelnik St. Louisa i dr. Bisera Turković, ambasador BiH u Washingtonu. U ime organizatora prisutnima su se obratili domaćini mr. Muhamed Hasić, imam u Islamskom centru i Murat Muratović, predsjednik Organizacionog odbora 13. Susrete Bošnjaka.