Sastanak Komšić - Carnahan
0

"Američki posao u BiH još nije završen"

Sarajevo-x.com
Posljednjeg dana boravka u Washingtonu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić se sastao sa kongresmenom Russom Carnahanom i senatorima Johnom McCainom i Claire McCaskill.

Tokom sastanaka sa američkim sagovornicima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao da je strateški cilj BiH članstvo u NATO-u, te zatražio podršku od strane najistaknutijih predstavnika zakonodavne vlasti u SAD-u da pomognu BiH na tom putu.

Kako je naglasio, NATO se u našoj zemlji istovremeno doživljava i kao vojna i sigurnosna, ali i kao politička potreba, jer punopravno članstvo u NATO-u stabilizira i BiH, ali i cijeli region. Ukratko, NATO je institucija koja oslobađa od straha. Glavna tema razgovora bila je podrška zakonu koji je u proceduri u američkom Senatu, a vezano za prijem BiH u NATO. Naime, prema senatskom prijedlogu zakona Bosna i Hercegovina i Crna Gora su dvije zemlje koje bi imale prioritet u procesu priključenja punopravnom članstvu u NATO-u, dok su i druge zemlje u regionu dobrodošle u tom procesu ali "ukoliko ispune sve predviđene uslove".

Kongresmen Carnahan je tokom srdačnog razgovora sa predsjedavajućim Komšićem naglasio da "američki posao u BiH još nije završen, ali da će sigurno biti završen".

Senator McCain je istakao da se ne mogu zaboraviti strahote koje je dogodile u BiH, da naša zemlja može računati da će američki Kongres i Senat podržati BiH na putu u članstvo u NATO-u, te da će se on lično angažovati na što snažnijoj podršci BiH, a sve u cilju eliminacije nepotrebno povećanih tenzija u BiH i stabilizaciji stanja u zemlji.

Senatorica Claire McCaskill je ocijenila neprihvatljivim to što je nekoliko velikih kompanija iz države Missouri, čiji je ona senator, otkazalo već dogovorene investicije i aranžmane u BiH, prioritetno u Distriku Brčko, i to isključivo zbog nestabilne političke situacije u našoj zemlji. Kako je naglasila, za demokratski svijet je neshvatljivo da je neko, iz straha od demokratskih promjena u BiH, spreman žrtvovati desetine hiljada radnih mjesta i stotine miliona dolara investicija, i to samo zbog sebičnih interesa, koji su protiv interesa svih građana BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je, u okviru službenog boravka u Washingtonu, posjeto i štab Nacionalne garde Maryland, koja je imala ključnu ulogu u modernizaciji, opremanju, reformi i obuci OSBiH, a sve u cilju dostizanja NATO standarda. Tom prilikom Komšić je izrazio zahvanost komandantu Nacionalne garde generalu Atkinsu na dosadašnjoj pomoći našoj zemlji u procesu reformi OSBiH, te istakao značaj buduće vojne saradnje. Ovom prilikom, u sjedištu Nacionalne garde, predsjedavajućem Komšiću su prezentirana najnovija i najefikasnija sredstva u borbi protiv hemijskog, biološkog i atomskog oružja.

Na kraju svoje posjete Washingtonu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se i sa Jamesom Steinbergom, zamjenikom državnog sekretara Hillary Clinton, koji u ime SAD-a učestvuje u aktuelnim tzv. butmirskim pregovorima, saopšteno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.