Alkalaj u posjeti SAD-u
0

Američki kongresmeni upoznati o ciljevima BiH

SRNA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Ministar inostranih poslova u Vijeću ministara BiH Sven Alkalaj izjavio je u tokom susreta sa američkim kongresmenima u Vašingtonu da je cilj BiH nestalno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN za koje će izbori biti održani narednog mjeseca u New Yorku, sticanje statusa Akcionog plana za članstvo NATO-a, te liberalizacija viznog režima sa zemljama EU.

Alkalaj je prilikom odvojenih posjeta sa kongresmenima Christoferom Smithom, Eliottom Angelom i Rasselom Carnahanom posebno naglasio da je BiH zainteresovana da što prije dobije Akcioni plan za članstvo u NATO, kao zadnje faze prije uključenja u punopravno članstvo.

On je u okviru radne posjete Vašingtonu informisao kongresmene da je Predsjedništvo BiH radi toga odlučilo uputiti zahtjev za prijem BiH u NATO i da je planirano da aplikacija uskoro bude uručena, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Alkalaj je posebno istakao važnost nastavka podrške SAD procesu dalje integracije BiH u NATO.

Američki kongresmeni izrazili su zadovoljstvo kandidaturom BiH za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN i izrazili uvjerenje da bi BiH svojim članstvom dala značajan doprinos radu ovog važnog tijela.

Kongresmeni su istakli podršku procesu dalje integracije BiH u EU i NATO, a sa posebnim zadovoljstvom pozdravili su namjeru BiH da aplicira za Akcioni plan za članstvo u NATO.