BiH
0

Američki i švedski ambasador govore na prvom sajmu općina u Gradačcu

FENA
Američki ambasador Douglas McElhaney i švedski ambasador Lars-Erik Wingren govorit će na otvaranju prvog sajma općina BiH 20. juna u Gradačcu.

Ambasador McElhaney će govoriti o američkom pogledu na reforme koje se odnose na upravljanje u BiH, dok će ambasador Wingren najaviti studiju o državnim strukturama u BiH, saopćeno je iz USAID-a.

Na skupu u Gradačcu učestvovat će i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) te Švedska agencija za međunarodni razvoj (Sida) putem Projekta upravne odgovornosti (GAP).

Ovaj dvodnevni sajam predstavlja multidisciplinarni skup čiji je cilj predstavljanje ekonomskih, komercijalnih, turističkih i administrativnih potencijala bh. općina. Tokom sajma, GAP će organizirati nekoliko radionica na kojima će biti razmijenjena iskustava stečena putem GAP-ovih intervencija u općinama. Cilj radionica je jačanje održivosti napretka lokalne samouprave u oblasti politike i pružanja usluga.

USAID i Sida zajednički finansiraju projekt GAP vrijedan 20 miliona dolara. Projekt pomaže lokalnim vladama u BiH da strukture upravljanja učine efikasnijim i odgovornim.