BiH
0

Američki Hrvati stipendiraju nadarene studente u Hrvatskoj i BiH

FENA
Hrvatska školska zaklada - najveća hrvatsko-američka organizacija za stipendiranje nadarenih studenata- i ove će godine stipendirati studente iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji upišu prvu godinu studija na jednomu od hrvatskih univerziteta u akademskoj godini 2007./2008., a rok za prijavu je 30. maja ove godine.

Obavijest je na svojim internetskim stranicama objavila Udruga studenata Hrvatske školske zaklade - CSF Hrvatska (Association of scholars of Croatian scholarship fund -CSF).

Udrugu su 1. juna 2006. osnovali mladi iz svih dijelova Hrvatske i BiH, koji su tokom studiranja primali stipendiju Hrvatske školske zaklade.

Hrvatsku školsku zakladu (The Croatian Scholarship Fund) osnovali su krajem 1989. američki Hrvati u San Franciscu, a stipendira nadarene studente od 1994. i do sada je, zahvaljujući njezinoj potpori, diplomiralo više od stotinu studenata na različitim fakultetima širom Hrvatske.

Geslo Zaklade je "Stvaranje lidera kroz obrazovanje" a temeljna misija - pomoći razvoj Hrvatske ulažući u mlade i sposobne ljude, koji će u budućnosti nositi njezin razvoj. Zakladu vode i potpomažu američki Hrvati drugoga i trećega naraštaja.

Za stipendiju se može kandidirati svaki maturant gimnazije ili srednje škole iz Hrvatske i BiH koji do 30. maja 2007. podnese prijavu upravi Zaklade te priloži potrebnu dokumentaciju.

Sve informacije o prijavama i potrebnim dokumentima mogu se naći na internetskim stranicama Udruge - www.csf-hrvatska.hr

Prijavu s navedenim dokumentima treba poslati na adresu Hrvatske školske zaklade: Croatian Scholarship Fund, P.O. Box 290; 31 Mesa Vista Court, San Ramon, CA 94583; United States of America.

Stipendija se automatski produžava na sve četiri godine studija onim korisnicima koji zadovolje kvalitetom studija.

Nijedan student ne može dobivati stipendiju duže od četiri godine. Puna godišnja stipendija za studenta iz seoskoga područja iznosi 1200 američkih dolara, a svakoga se polugodišta doznačuje 600 dolara. Studenti koji žive u gradu u kojemu polaze visoku školu ili fakultet stipendiraju se sa 600 američkih dolara po akademskoj godini, a svakoga im se polugodišta doznačuje 300 američkih dolara.