BiH
0

Američke aviokompanije ponovo ostvaruju profit

FENA
Finansijska situacija nekih od najvećih američkih aviokompanija se poboljšava. American Airlines je nakon šest godina gubitaka ove godine ponovo poslovao s dobitkom, javlja Glas Amerike.

United Airlines je u drugom kvartalu imao čisti prihod od 119 miliona dolara. To je svojevrsni preokret u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je United Airlines zabilježio gubitak od 1,4 milijarde dolara.

Analitičar avio industrije Ray Neidl kaže da je uspjehu kumovalo nekoliko različitih faktora.

"Letovi su puni, teško se može naći prazno mjesto, što dovodi do povećanja cijena karata. Potražnja nadmašuje ponudu. Nadalje kompanije su bile, po mom mišljenju, vrlo uspješne u smanjivanju troškova poslovanja, rekao je Neidl. Ove godine je manje letova i manje destinacija, premda, prema analitičarima, više ljudi leti, a cijene karata su veće, za oko devet posto više nego lani. Avio kompanije konačno izlaze iz dugotrajne krize koja je otpočela nakon 11. septembra 2001. godine.

Međutim, poslovni uspjeh skupo je plaćen. United Airlines je za sedam milijardi dolara smanjio svoje troškove poslovanja, “srezavši” 43 hiljade radnih mjesta, a smanjio je i plaće, kao i mirovine te druge beneficije preostalih uposlenika.