BiH
0

Američka TV NBC sukob u Iraku počela zvati građanskim ratom

FENA
Najveća američka TV mreža NBC od ponedjeljka je rat u Iraku počela nazivati građanskim ratom, prihvaćajući termin koji izbjegavaju drugi američki mediji i čiju opravdanost administracija predsjednika Georgea W. Busha osporava.

"Nakon pažljivog razmatranja, NBC News je odlučio da je promjena u terminologiji opravdana, te da situacija u Iraku s naoružanim frakcijama koje se bore za svoje političke ciljeve sada može biti okarakterizirana kao građanski rat", rekao je voditelj Matt Lauer u emisiji "Danas", prenijela je Hina.

Nesposobnost iračke vlade da zaustavi spiralu nasilja između suparničkih frakcija odgovara definiciji građanskog rata, dodao je Lauer.

TV mreža NBC i njezin ogranak MSNBC uz izvješća iz Iraka stavljaju telop "Irak: Građanski rat".

Ni jedna druga velika TV mreža, ni drugi nacionalni mediji u utorak se nisu poveli za primjerom NBC-a.

Bushova administracija već mjesecima odbija nasilje u Iraku nazvati građanskim ratom, premda američki generali od ljetos upozoravaju na opasnost da eskalacija sukoba preraste u građanski rat.

Iz Bijele kuće je odgovoreno da u Iraku nije građanski rat te da u to ne vjeruje ni irački premijer Nuri al Maliki, izvještava u utorak televizija Fox News.

"Još nemate situaciju u kojoj se dvije jasno definirane i suprotstavljene skupine bore ne samo za vlast nego za teritorij. Ono što imate je sektaško nasilje koje je izgleda manje usmjereno na osvajanje kontrole nad nekim područjem, a više na izražavanje razlika i destabiliziranje demokracije - što je različito od građanskog rata", komentirao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Demokratska stranka iskoristila je odluku NBC-a da optuži Bijelu kuću za "cjepidlačenje".

"Američki narod želi da mu čelnici u Washingtonu kažu istinu i nađu rješenje problema u Iraku. Nikakva lukavost Bushove Bijele kuće ne može spriječiti novinske organizacije i nezavisne promatrače da nazivaju rat onim što on je: građanskim ratom", izjavila je glasnogovornica Nacionalnog demokratskog odbora Stacie Paxton.

Više analitičara ocijenilo je odluku NBC-a značajnom jer će administracija biti suočena s povećanim pritiskom da povuče američke snage iz Iraka kada javnost u SAD počne na tamošnji sukob gledati kao na građanski rat.