BiH
9

Američka ambasada zabrinuta zbog privođenja Suljagića

FENA
Emir Suljagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada SAD-a u BiH zabrinuta je što radnje preduzete protiv Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ i njenih članova Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića djeluju kao pokušaj zastrašivanja osoba koje su uključene u legitimnu i legalnu registraciju birača u skladu sa sadašnjim Izbornim zakonom, rečeno je Agenciji FENA u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Te aktivnosti, smatraju, šalju uznemirujuću poruku ljudima koji rade na promociji vladavine zakona u Bosni i Hercegovini, povratku i većem političkom učešću.

"Nadamo se da će zvaničnici Republike Srpske prestati s aktivnostima koje djeluju kao zastrašivanje i dozvoliti CIK-u, koji je do sada dva puta glasao protiv prijedloga za poništenje izbora, da zatvori knjigu izbora u Srebrenici i dozvoli građanima Srebrenice da krenu naprijed, u najboljem interesu svih građana te zajednice", poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

S obzirom na to da nisu vidjeli konkretne optužbe na kojima se temelji ispitivanje, dodali su da ne mogu komentirati pravne aspekte ovog slučaja.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića jučer je pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu".