BiH
8

Američka ambasada u Sarajevu otvorila novu službu za informacije o vizama

FENA
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH otvorila je novu Službu za informacije o vizama (SIV), koja je jučer (četvrtak) počela s radom, saopćeno je iz Ureda za informiranje američke ambasade.

Ova služba, zasnovana na sličnim modelima koji se već koriste u više od 34 zemlje širom Evrope, Latinske Amerike, Azije i Afrike, pružat će pravovremene i tačne informacije javnosti o tome kako se prijaviti za neuseljeničku vizu za SAD.

Broj telefona Službe za informacije o vizama je (387) 33 295 375, a svi podnosioci zahtjeva za vizu moraju koristiti pozivni centar da bi dobili informacije o vizama i da bi zakazali termin za razgovor.

Kako je saopćeno, više nije moguće doći nenajavljen i predati zahtjev za vizu.

Svi podnosioci zahtjeva za vize moraju popuniti elektronski formular za neuseljeničku vizu (EVAF) prije nego što dođu na zakazani termin za razgovor. Ovaj formular se nalazi na adresi: http://evisaforms.state.gov.

Služba za informacije o vizama omogućava pristup operaterima koji govore bosanski, hrvatski i srpski jezik i koji će zakazivati razgovor za neuseljeničku vizu u Ambasadi.

Također, odgovarat će na pitanja pozivalaca o tome kako da se prijave za neuseljeničku vizu, te obavještavati podnosioce zahtjeva za neuseljeničku vizu o različitim vrstama viza i dokumentima koji su potrebni za svaku od njih.

Radno vrijeme ove službe je od 8.00 do 17.00 sati od ponedjeljka do petka, osim u dane državnih praznika u BiH. Jednim pozivom može se zakazati termin za razgovor za maksimalno pet članova najuže porodice.