BiH
24

Amelu Tuki uručena nagrada "Muradif Ćato": Nagrada od mog naroda mi najviše znači

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Odlukom Upravnog odbora Humanitarne organizacije Merhamet MDD najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki danas je uručena nagrada Fondacije "Muradif Ćato", a posthumno je za životno djelo nagrađen bivši predsjednik ove organizacije Edah Bećirbegović.

Amel Tuka je najmlađi dobitnik nagrade "Muradif Ćato", a kako su predstavnici HO Merhamet rekli, on je svojim rezultatima zadužio BiH, pa je odluka Upravnog odbora bila jednoglasna. Naš atletičar ima najbolje vrijeme u svijetu u 2015. godinu.

"Zahvaljujem se Merhametu koji mi je dodijelio nagradu. Ponosan sam i čast mi je što sam ovdje. Bitnije od nagrade mi je to što ljudi cijene ono što sam napravio. Roditelji su me odgojili lijepim riječima, a ne materijalnim stvarima. Zato cijenim ovakve stvari. Osvajao sam nagrade širom svijeta, ali nagrada od mog naroda mi najviše znači. Drago mi je što sam Bosanac i Hercegovac, što sam Bošnjak i što mogu predstavljati svoju zemlju. Cijenite se međusobno i držite se svoje porodice, vjerujte u sebe", izjavio je Tuka nakon primanja nagrade.

Muradif Ćato je Livnjak koji godinama živi i radi u Njemačkoj, a veliki dio svog imetka je poklonio za pomoć sunarodnjacima, posebno mladim ljudima. Zbog toga nagrada koju je danas dobio Tuka nosi njegovo ime.

Nagrada za životno dijelo posthumno je dodijeljena Edahu Bećirbegoviću, koji će ostati upamćen kao predsjednik Merhameta u vrijeme kada je ova humanitarna organizacija živjela svoje najteže godine, ali i kao čovjek koji je u to vrijeme, zajedno s Merhametom, pomogao svom narodu da preživi pakao agresije na BiH. Nagrada je uručena njegovoj supruzi Raziji i sinu Senadu.

Današnju manifestaciju sevdalinkom je uljepšao sarajevski pjevač Sejo Pitić.