Domovi zdravlja u Sarajevu
0

Ambulante rade punim kapacitetom

FENA
Nakon prekida isporuke gasa Kantonu Sarajevo, kantonalna Javna ustanova Dom zdravlja poduzela je sve mjere za normalno funkcionisanje ambulanti iz svoje nadležnosti, saopćeno je danas iz te ustanove.

Sve ambulante rade punim kapacitetom, a uspostavljeni alternativni sistemi grijanja na velikim lokalitetima i u manjim ambulantama su stabilni, održivi i pod punom kontrolom.

Zdravstveno osoblje na svim lokalitetima je maksimalno motivisano i u cjelosti ispunjava radne zadatke iako je u ovom periodu povećan broj pacijenata, kao i broj kućnih posjeta i kućne terapije.

Sistem je u punoj funkciji i od prvog dana, zahvaljujući angažmanu svih struktura ove Javne ustanove, nije bilo nikakvih problema u pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite na svim njenim lokalitetima.

U toj ustanovi se nadaju da problema neće biti ni ubuduće i zahvaljuju još jednom pacijentima za pokazano veliko strpljenje u trenutnim uslovima.

Već 6. januara započela je u Domu zdravlja realizacija plana za održavanje i funkcionisanje sistema grijanja, kao i za obavljanje osnovne djelatnosti u svim ambulantama.

U dogovoru sa Sarajevogasom isključeno je plinsko grijanje u velikim objektima i aktiviran alternativni sistem grijanja na velikim lokalitetima, kao i na manjim gdje god je to bilo moguće.

Aktivirana je sva infrastruktura tehničke službe i snimljeno stanje u svim organizacionim jedinicama, lokalitetima i ambulantama te uspostavljen zavidan sistem veza, koordinacije i komunikacije.

  • Najveći problem bio je 7. januara u domovima zdravlja Stari grad i Hadžići, gdje nemamo alternativna grijanja te smo izvršili preraspodjelu grijnih tijela.

Morali smo zatvoriti jedino pedijatrijsku ambulantu u Velešićima i preusmjeriti pregled predškolske djece u centralni objekt, navedeno je u saopćenju.