Wikileaks
0

Ambicije muftije Grabusa opisane u depešama

Sarajevo-x.com
Nedžad Grabus
Nedžad Grabus
Jedan od mogućih kandidata za novog reisa, slovenački muftija i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Nedžad Grabus, prijavio je bivšeg slovenačkog muftiju Osmana Đogića kod bivšeg američkog ambasadora u Ljubljani, da je islamski ekstremista, možda sa namjerom da CIA odvede Đogića na Guantanamo Bay, kako bi se novi muftija Grabus oslobodio konkurencije.

Depeša američke ambasade iz Ljubljane sa datumom 04. maj 2007, objavljena na Wikileaksu 30. avgusta 2011., otkriva aktivnosti i bliske veze slovenačkog muftije dr. Grabusa i sekretara Islamske zajednice u Sloveniji Porića, sa američkom ambasadom u Ljubljani.

U depeši sa službenom oznakom ''povjerljivo'', koju je bivši američki ambasador Robertson poslao na znanje američkoj Ambasadi u Sarajevu, državnom sekretaru SAD-a i samom sjedištu CIA-e u Washingtonu, pored ostalog, otkriva da Amerikanci ne ostaju dužni nikome u njegovanju dobrih prijateljskih odnosa, te prijateljima uzvraćaju za dobre prijateljske geste. U ovom slučaju na taj način što je američka Ambasada iz Ljubljane sekretaru Islamske zajednice u Sloveniji Nevzetu Poriću, omogućila besplatno školovanje u Americi, a slovenačkom muftiji Grabusu, besplatno školovanje u Americi je omogučio State Department USA.

Ambasador u depeši primjećuje da su obojica spomenuta, Grabus i Porić, bila u američkom programu za razmjenu studenata, da u slučaju ako američki ambasador iz Ljubljane pomogne da se džamija u Ljubljani izgradi, muftija Grabus je spreman sarađivati i u drugim programima američke vlade, da je sekretar Porić solidan izbor za ''program'', te da će u budućim godinama biti odličan kontakt američkoj ambasadi u Ljubljani.

U depeši je američki ambasador zapisao komentar sekretara Islamske zajednice u Sloveniji, (koji više liči na raport), da je zadovoljan u vezi njegovim putovanjem po Americi, o postancima po SAD-u, o odnosima koji su se razvili unutar ''grupe'' i da je Porić iznio ambasadoru nekoliko važnih prijedloga i potrebe za popravljanjem nekih administrativnih tačaka, o kojima je obavještavao i u SAD-u.

Između ostalog, američki ambasdor u depeši navodi, kako je na zajedničkom ručku sa muftijom Grabusom i sekretarom Porićem primjetio, kako obojica hvale jedan drugog i ne skrivaju velike ambicije po najvišim funkcijama u Islamskim zajednicama u Bosni i Hercegovini i Sloveniji i da se čini vjerovatno da je muftija Grabus spreman preuzeti višu vodeću ulogu u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, kako je sekretar Porić indirektno rekao američkom ambasadoru.

Iz depeše je vidljivo da su svi muslimani u Sloveniji koji se ne slažu sa politikom doktora Grabusa i koji ne prihvataju jurisdikciju Islamske zajednice iz Bosne i Hecegovine, u američkoj Ambasadi prijavljivani kao radikalni, ekstremni i konzervativni.

Depeša isto tako otkriva kako muftija Grabus govori američkom ambasadoru da problematika oko izgradnje džamije u Ljubljani nije tako jednostavna kako je on vjernicima u Sloveniji predstavlja, nego će biti potrebno još puno godina, ako ne i decenija, da bi se uopšte otpočelo sa izgradnjom.

Poznato je da muftija Grabus, još od njegovog dolaska u Sloveniju svoje vjernike obmanjuje svake godine, kako će u narednoj godini otpočeti sa izgradnjom džamije. Među drugim muftija Grabus traži od američkog ambasadora pomoć, da Islamska zajednica u Sloveniji bude uzor svim muslimanima u Evropi, navodi se u depeši.

U depeši nije izostavljeno ni mišljenje aktuelnog slovenačkog muftije doktora Grabusa o Arapima, od kojih očekuje veliku finansijsku pomoć pri izgradnji džamije u Ljubljani.