BiH
2

Ambasadoru Saudijske Arabije uručena medalja Univerziteta u Sarajevu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eidu Mohammedu A. Althakafiju danas je na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu na prigodnoj svečanosti uručena Medalja te visokoškolske institucije u BiH.

Medalju Univerziteta u Sarajevu (UNSA) ovom ambasadoru uručio je rektor UNSA Muharem Avdispahić za podršku razvoju Univerziteta i izuzetan doprinos u realizaciji projekta "Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu".

Riječ je o projektu izgradnje univerzitetskog kampusa na prostoru nekadašnje kasarne "Maršalka" u Sarajevu, u okviru kojeg bi prva zgrada bila upravo ona univerzitetske biblioteke.

"Ova medalja i ovo priznanje je čast za mene i s ovim ću se ponositi. Ovo će me vezati s ovom obrazovnom institucijom u BiH, a ujedno je potvrda da je ovaj Univerzitet odan i da gaji poštovanje prema prijateljima BiH koji se trude da pomognu aktivnosti Univerziteta", istaknuo je ambasador Althakafi nakon preuzimanja priznanja.

On se nada da će uskoro svjedočiti početku radova na izgradnji Univerzitetske biblioteke, za šta je Vlada Kraljevine Saudijske Arabije odlučila da snosi troškove izgradnje.

"Nadam se da će naše dvije zemlje uskoro potpisati protokol o naučnoj i obrazovnoj saradnji, što će dovesti do znatnog napretka u saradnji između univerziteta naših zemalja", istaknuo je on.

Također je podvukao da je tokom rada u BiH uvidio da bh. društvo i njegova mlada generacija imaju dovoljno znanja i energije za razvoj i uspješnost na svim poljima, te da koristeći nacionalnu, etničku i vjersku raznolikost budu primjer za velike narode i zajednice.

Rektor Muharem Avdispahić podvlači da je ambasador Althakafi doajen diplomatskog kora u BiH koji je za svoj rad dobio brojne pohvale. Istaknuo je da Saudijska Arabija spada u države koje se u promišljanju vlastite budućnosti fokusiraju na obrazovanje.

"Saudijska Arabija 26 posto budžeta izdvaja za oblast obrazovanja, a 52 posto studentske populacije čine žene. Ova država više od 150.000 svojih građana finansira za studiranje", istaknuo je on.