BiH
0

Ambasadorica Slovenije očekuje da BiH već u martu potpiše SSP

FENA
Ambasadorica Slovenije u BiH Nataša Vodušek izjavila je u subotu u Banjoj Luci da bi naša zemlja ako uspješno provede Akcioni plan policijske reforme, već u martu mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom.

Slovenska ambasadorica je nakon razgovora sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem dala podršku nastojanjima naše zemlje na evropskom putu, ističući da je zapadni Balkan prvi prioritet Slovenije, koja želi da se njegove zemlje što prije integriraju u Evropsku uniju.

Radmanović je ukazao na značaj predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom, ponovivši kako BiH očekuje da za vrijeme tog predsjedavanja naša zemlja potpiše SSP.

"Za sve nas u BiH to je važno pitanje", kazao je Radmanović na pres-konferenciji i naglasio da će Slovenija ostati zapisana kao zemlja za čijeg je predsjedavanja zaokružena Evropska unija, bar kada je u pitanju potpisivanje SSP-a.

"Neće niko ostati, nakon njihovog predsjedavanja, van EU-a bez potpisa" na SSP-u, dodao je član Predsjedništva.

Slovenska ambasadorica je kazala da je današnji prijem upriličen povodom 10. godišnjice Saveza Slovenaca u Banjoj Luci, koji su priznati kao nacionalna manjina.

Ona je istaknula da je veoma zadovoljna položajem koji oni imaju u Banjoj Luci, te se zahvalila i banjalučkom gradonačelniku Dragoljubu Davidoviću na pomoći koji im i on pruža kao i institucijama RS-a.

Na sastanku je razgovarano i o daljnjem unapređenju privredne saradanje BiH i Slovenije.