BiH
0

Ambasadorica SAD-a sastala se sa članovima Kolegija Predstavničkog doma BiH

Klix.ba
Novoimenovana ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Elizabeth Cormack sastala se danas u nastupnoj posjeti sa članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajućim Šefikom Džaferovićem, te njegovim zamjenicima Borjanom Krišto i Mladenom Bosićem.

Zahvaljujući se na svemu što su SAD učinile u procesu uspostave mira i poslijeratnog razvoja Bosne i Hercegovine i poželivši ambasadorici Cormack uspješan rad u našoj zemlji, predsjedavajući Džaferović istaknuo je da je interes svih naroda i građana BiH da se što prije otklone zastoji koji ne dozvoljavaju podizanje nivoa životnog standarda i nastavak puta ka Evropskoj uniji i članstvu u NATO.

U tom kontekstu, on je kao veliku šansu koju ne bi trebalo propustiti naglasio aktuelnu inicijativu EU i izrazio optimizam da će ona uskoro biti potpisana. Na taj način, dodao je, na snagu će stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju a do kraja ove godine BiH bi uz ispunjenje drugih uvjeta mogla predati kredibilnu prijavu za kandidatski status u EU.

Predsjedavajući Predstavničkog doma rekao je i da očekuje vrlo brzu uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH koja je u uskoj vezi sa završetkom procesa imenovanja mandatara i članova Vijeća ministara.

Zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto izrazila je očekivanje da će saradnja sa novom ambasadoricom doprinijeti nalaženju rješenja za složenu bosanskohercegovačku situaciju i uspostavi stabilnog i sigurnog puta ka euroatlantskim integracijama.

Ona se osvrnula i na proces usaglašavanja i potpisivanja Zajedničke izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji uporedivši ovaj dokument sa brojnim ranije potpisanim ali ne i provedenim dokumentima i izrazivši nadu da će ovaj put potpisano biti i ispoštovano.

U narednom period bilo bi bitno da svi u Bosni i Hercegovini imamo manje stresnih situacija kakve su obilježile prethodni period, naglasio je danas zamjenik predsjedavajućeg Mladen Bosić i dodao da se nada još boljoj saradnji sa SAD prije svega na polju sigurnosti i otvaranju boljih perspektiva za građane.

On je, također, istaknuo da BiH treba imati vlast koja može nešto uraditi i odgovarati za učinjeno i neučinjeno te da vjeruje da ćemo iz faze opstrukcija i konflikata preći u fazu dogovaranja.

Bosić je danas rekao i da će već naredni dani kroz odnos prema Zajedničkoj izjavi pokazati postojanje volje da se radi ili ne radi, raspoloženje za promjene pa i ukazati na eventualne skrivene planove.

Ambasadorica Maureen Elizabeth Cormack danas je istaknula da SAD imaju snažan interes za Bosnu i Hercegovinu i njen napredak i naglasila da očekuje konkretne prijedloge načina na koji Sjedinjene Američke Države mogu biti pomoć u svim reformskim potezima. (kraj)