BiH
59

Ambasadorica SAD-a Maureen E. Cormack sa načelnicima čistila Doboj, Doboj-Jug i Maglaj

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ambasadorica SAD-a Maureen E. Cormack danas je u okviru obilježavanja 22. aprila - Međunarodnog dana planete Zemlje sa oko 900 volontera i pripadnika 6. pješadijske brigade OS BiH čistila područje Doboja, Doboj-Juga i Maglaja.

Akciju čišćenja organizovao je Ured vojnog atašea Ambasade SAD u BiH brigadira Scotta Millera, a inicijator i pokrovitelj je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen E. Cormack.

Nakon okupljanja u Doboj-Jugu volonteri su se rasporedili na potrebnim lokacijama gdje će do 15 sati čistiti područja koja su tokom majskih poplava, ali i nakon poplava bila onečišćena raznim otpadnim materijalom.

Maureen E. Cormack je prilikom čišćenja u Doboj-Jugu izjavila kako joj je drago što će danas Bosnu i Hercegovinu učiniti ljepšom i čišćom zemljom.

"Provela sam neko vrijeme sa volonterima, čistili smo današnju lokaciju i uvjerili smo se koliko su smeća poplave donijele na ovo područje. Vidim da se ljudi trude i marljivo rade i zaista im veliko hvala na tome. Sličnu akciju u Blagaju danas rade i kolege iz Evropske unije. Ja često govorim koliko je ova zemlja lijepa i drago mi što danas možemo doprinijeti da ovu zemlju učinimo još ljepšom", izjavila je Cormack.

Ona je još dodala da je na putu prema Doboju prošla kroz Zenicu gdje je iznad željezare vidjela veliki oblak dima.

"Na putu prema Doboju prošli smo kroz Zenicu gdje smo iznad željezare vidjeli veliki oblak dima. Ja znam da su zakoni u ovoj državi usvojeni i nadam se da će vlasti učiniti više da se oni provedu. Ova zemlja ima veliki potencijal ne samo za svoje građane već i turiste, ali i druge koji bi mogli razviti ekonomiju u BiH", dodala je Cormack.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović danas se zahvalio svima koji su pomogli u akciji čišćenja.

"Želim da zajednički danas uradimo što više posla. Drago mi je što povodom Dana planete Zemlje krećemo čišćenjem rijeka Bosne, Usore i Spreče, a ovo će biti podstrek nama da nastavimo sa čišćenjem", kazao je Petrović.

Cormack i Petrović su nakon prvog dijela čišćenja volonterima podijelili obroke, nakon čega su se vratili u akciju čišćenja današnjih lokacija na području Doboja, Doboj-Juga i Maglaja.