BiH
0

Ambasadorica Cormack otvorila radionicu o borbi protiv terorizma

FENA
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack zvanično je pozdravila učesnike seminara o borbi protiv terorizma koji u Sarajevu organizira američko ministarstvo pravde s ciljem poticanja saradnje između istražitelja i tužilaca.

Na dvodnevnom seminaru učestvuju stručnjaci za borbu protiv terorizma iz SAD-a, kao i njihove kolege iz SIPA-e i Tužilaštva BiH.

Govorit će o načinima na koji se mogu poboljšati istrage i procesuiranje slučajeva terorizma.

Seminar je, također, prilika da se, u sklopu scenarija, ispita metodologija istraživanja slučajeva boraca na stranim ratištima i boljeg identificiranja potencijalnih prijetnji, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Seminar sličnog sadržaja bit će održan u Tesliću naredne sedmice.

U svom uvodnom obraćanju ambasadorica Cormack naglasila je da se BiH mora obavezati na borbu protiv nasilnog ekstremizma i procesuiranje slučajeva terorizma i stranih boraca terorista.

"Da bismo se borili protiv terorizma, moramo pronaći alternativu za mlade ljude, radna mjesta, mogućnosti u obrazovanju, koja će ih odvratiti od radikalizma i nasilja", istakla je.

Također je naglasila da prisutni tužioci i policijski istražitelji imaju najveću odgovornost.

"Građani ove zemlje računaju da ćete vi podržati pravdu i zaštititi ih od terorističkih prijetnji, te da ćete imati hrabrosti da im se suprotstavite i procesuirate odgovorne za ta djela", poručila je ambasadorica.

Osvrnula se i na svoju ulogu u uspostavljanju Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a dok je radila sa specijalnim izaslanikom predsjednika Baracka Obame, generalom Johnom Allenom u Washingtonu, ističući da je BiH dio te koalicije, ali i da "borba protiv nasilnog ekstremizma u BiH zahtijeva veći angažman političkog rukovodstva, institucija i civilnog društva. Ova zemlja je izvor stranih boraca koji podržavaju ISIL, a to je problem koji utiče na živote svih njenih građana", saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.