BiH
6

Ambasadorica Coramack u Gradišci: Puna podrška ekonomskom razvoju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju evropski put BiH - ponovila je danas u Gradišci ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Nakon višesatne radne posjete općini Gradiška te razgovora s načelnikom općine Gradiška Zoranom Latinovićem, ambasadorica Cormack je pohvalila napore da se razvija ekonomija.

Ona je, nakon razgovora s Latinovićem, obišla sadašnji Granični prijelaz Gradiška te lokaciju na kojoj se gradi novi Carinski terminal na autoputu Banja Luka - Gradiška, ukazujući da je to praktičan korak povezivanja BiH s ostalim dijelom Evrope.

Podsjetila je da Vlada SAD-a kroz određene projekte pruža podršku i carinskoj upravi BiH.

Načelnik općine Gradiška Zoran Latinović je naglasio da je osnovna tema razgovora bila kako omogućiti lokalni ekonomski razvoj, realizovati projekat obilaznice koja bi trebalo da poveže trasu autoputa s magistralnim putem Banja Luka-Gradiška, te kako putem USAID-a i GOLD projekta omogućiti razvoj poslovnih zona.

"Već vidimo viziju Gradiške kao lokalne zajednice između dva mosta na rijeci Savi. Sama ta činjenica stvara nam perspektivu daljeg širenja, povezivanja dva mosta i u dijelu izgradnje bescarinskih zona te širenja grada i stvaranja boljeg života za građane, uz očekivanje da i ovi prostori budu uključeni kao punopravni članovi EU", ukazao je Latinović.

Ne smije se dozvoliti, dodao je, da Gradiška bude samo tranzitno mjesto, najveći i najfrekventniji granični prijelaz u BiH, već je neophodno da se izgrade i logistički centri, poslovnih i bescarinskih zona kako bi se omogućio privredni razvoj i zaposlenost.

Latinović je dodao da se na tome već uveliko radi i nastavit će i u narednom periodu, a očekuje podršku i Vijeća ministara BiH, Vlade RS-a, ali i pojedinih ambasada svjetskih velesila.

Direktor Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH Miro Džakula rekao je da bi prva faza novog graničnog prijelaza s carinskoim terminalom trebalo da bude završena krajem oktobra.

"Raspisat ćemo teneder i za drugu fazu i očekujemo da ćemo krajem 2016. godine, ukoliko se ne dese nepredviđene teškoće, i ovaj granični prelaz završiti i pustiti u promet", rekao je Džakula.

To će, navodi, biti jedan od najboljih graničnih prijelaza u ovom dijelu Evrope, a benefite će osjetiti svi, jer sadašnji granični prijelaz ne zadovoljava potrebe koje nameće ovaj putni koridor.

"Samo prošle godine bilo je oko 116.200 carinskih deklaracija, a carinska ispostava Gradiška je naplatila oko 435,3 miliona KM javnih prihoda i ti podaci pokazuju da se moramo okrenuti tome da se na novom carinskom terminalu omogući kvalitetnija usluga i građanima i privrednicima", kazao je Džakula.