Chris Bryant, britanski ministar
0

"Ambasadorica BiH bila je uz dr. Ganića tokom hapšenja"

Sarajevo-x.com
Chris Bryant (Foto: Telegraph)
Chris Bryant (Foto: Telegraph)
Nakon niza optužbi koje su država BiH, kao i britanska i bh. javnost uputile prema Vladi Velike Britanije, kasno večeras po prvi put je reagirao ministar za Evropu pri Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje, Chris Bryant. On je u potpunosti odbacio političke motive za hapšenje dr. Ejupa Ganića u Londonu, te naveo sljedeće:

"Želim odgovoriti na niz primjedbi upućenih britanskoj vladi vezano za pritvor dr. Ejupa Ganića.

Prvo bih želio naglasiti dva fundamentalna ustavna principa: pred zakonom je svaka osoba jednaka, bez obzira na njihovu nacionalnost ili značaj; a drugo da je krivični sistem pravosuđa Velike Britanije u potpunosti neovisan od Vlade ili političkog utjecaja.

Velika Britanija izrazito ozbiljno shvata svoje obaveze prema stranim državljanima u pritvoru. Mi smo po hitnom postupku i detaljno razmotrili primjedbe, te mogu potvrditi sljedeće:

  • dr. Ganić je uhapšen na aerodromu Heathrow u ponedjeljak poslijepodne. Ambasador Bosne i Hercegovine je bila s njim tokom hapšenja.
  • dr. Ganić je u zatvor Wandsworth stigao u ponedjeljak navečer nakon što je vrijeme za posjete zatvoru završeno.
  • prva konzularna posjeta dr. Ganiću je dogovorena za srijedu, u 18:15. Međutim, zbog kašnjenja u dolasku u zatvor zvaničnika Ambasade, posjeta nije bila moguća u skladu sa pravilima Zatvora. Termin za posjetu je odmah ponovo dogovoren, te se posjeta obavila u četvrtak ujutro.
  • sin i kćerka dr. Ganića su ga također posjetili u četvrtak, a naredna posjeta porodice je zakazana za nedjelju.
  • prvo saslušanje za puštanje uz kauciju dr. Ganića je održano u srijedu 3. marta. Saslušanje po žalbi na prvu odluku o puštanju uz kauciju održano je pred Višim sudom jutros te je odgođeno.

Nastavljamo razmatrati dalje stavke vezane za navode o pristupu zvaničnika Ambasade i advokata dr. Ganiću. Ozbiljno pristupamo ovim navodima i u tome blisko sarađujemo sa bosanskim vlastima.

Ne mogu dovoljno naglasiti činjenicu da hapšenje dr. Ganića ni u kom slučaju ne predstavlja diplomatsku ili političku izjavu britanske vlade niti bilo koji stav britanske vlade o događajima u prošlosti na zapadnom Balkanu. Pravosudni organi, koji su u potpunosti neovisni od Vlade, provode svoje neovisne pravne aktivnosti u skladu sa zakonom.

Velika Britanija cijeni svoje odnose sa Bosnom i Hercegovinom, te zdušno podržava nastojanja Bosne i Hercegovine ka budućem članstvu u EU. Baš se ove sedmice raspravljalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine sa jednoglasnom podrškom u Odboru. Ja sam vodio tu raspravu“, kaže se u reakciji ministra Bryanta, koju je kasno večeras objavila britanska ambasada u Sarajevu.