BiH
0

Ambasadori potpisali Memorandom o saradnji s Evropskim pokretom u BiH

FENA
Memorandum o saradnji s Evropskim pokretom u BiH potpisali su danas u Zenici ambasadori Mađarske u BiH Imre Varga, Češke Republike Jirzy Kudela, Slovačke Miroslav Mojžita i Poljske Andrzej Tyszkiewics i prof. Miodrag Živanović, u ime Evropskog pokreta u BiH.

"U decembru 1991. godine u mađarskom gradu Višegradu predstavnici naše četiri države potpisali su tzv. Višegradski sporazum kojim su se obavezali da će međusobno sarađivati s ciljem bržeg približavanja principima Evropske unije. Naše države evo četiri godine su punopravne članice EU, ali Višegradska četvorka i dalje nastavlja s radom. Naša iskustva na putu u EU, kao i evropske vrijednosti želimo prenijeti prijateljima u BiH. Kao partnera u BiH, prepoznali smo Evropski pokret u BiH, s kojim želimo sarađivati na putu evropskih integracija koje prolazi BiH", izjavio je Jirzy Kudela, ambasador Češke Republike u BiH.

Predsjednik EP-a u BiH prof. Miodrag Živanović rekao je da ova organizacija danas okuplja više od stotinu nevladinih organizacija s prostora BiH.

"Osnovna zadaća Evropskog pokreta u BiH je da na ovim našim prostorima provodi evropske ideje. To je dugoročan i težak posao," rekao je prof. Živanović.

Ambasadori ove četiri evropske države, istakli su da su posebno obradovani činjenicom da je Memorandum o saradnji s EP-om u BiH potpisan u Zenici, koja je nedavno postala sjedište Evropskog pokreta u BiH.

"Zenica je pokretač dobrih evropskih ideja u BiH. Ovo je grad koji je prošao veliku tranziciju, grad u kojem se dešavaju mnoge lijepe stvari i grad koji može biti primjer za sve ostale u BiH. Stup evropskih ideja počiva na lokalnim zajednicama i zato nam je jako važno ono što se zbiva u općinama kao najnižoj razini vlasti," rekao je Miroslav Mojžita, ambasador Slovačke u BiH.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, upriličena je skromna svečanost na kojoj su ambasadori u prisustvu načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića zvanično otvorili nove kancelarije Evropskog pokreta u BiH.