BiH
0

Ambasadori islamskih zemalja kod Tihića

FENA
Ambasadori Saudijske Arabije, Turske, Irana, Pakistana, Egipta, Libije, Malezije, Katara i Palestine danas su razgovarali s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanom Tihićem.

Čestitajući njemu i Stranci demokratske akcije pobjedu na lokalnim izborima, ambasadori zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC) istaknuli su da ih raduje činjenica da je upravo SDA sa svojom umjerenom politikom i spremnošću za dijalog dobila povjerenje bh. građana, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.

Tokom razgovora o aktualnoj situaciji u BiH, iskazana je zabrinutost zbog nacionalističke retorike i isključivih stavova pojedinih političkih lidera.

Prisustvo i govor predsjednika SDA na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a i njegove nedavne razgovore s predsjednicima Hrvatske i Srbije Stjepanom Mesićem i Borisom Tadićem, ambasadori zemalja članica OIC-a ocijenili su mudrim i državničkim gestama.

To je, kako je rečeno, veliki doprinos u stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini te gradnji i razvijanju bilateralnih odnosa sa susjednim zemljama.

Kako je ocijenjeno, susjedne zemlje uvijek imaju otvorenih pitanja koja moraju rješavati, a to je moguće jedino komunikacijom i dijalogom.

Uime svojih zemalja i Organizacije islamske konferencije, ambasadori su još jedanput iskazali bezrezervnu podršku cjelovitoj Bosni i Hercegovini - državi ravnopravnih naroda i građana.

Oni podržavaju stav SDA i drugih probosanskih političkih stranaka da nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i povlačenje misije EUFOR-a, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.